• 瀏覽: 46,757
  • 回覆: 362
  • 追帖: 6
+9
引用:
原帖由 火控雷達 於 2019-5-18 10:58 AM 發表
深圳?真係唔咁講深圳有咩特別。
GDP由唔夠兩億到依家兩萬幾億都唔特別? 40年GDP增加超過一萬倍.

引用:
原帖由 wsp 於 2019-5-18 01:13 PM 發表

你竟然和反對派唱好越南唱衰中國的主旋律唱反調
小心扣🐕
雜豬頭蠢撚到死,你睇吓依家搞到成個國家四面樹敵!

根正苗紅大6廠都走

呢個界無話無左邊個唔得, 中國冧咗, 世球繼續轉動, 太陽照常升起, 工業經濟產業只係搬左去其他國家. 所以無需厲害了我的國常常掛係口邊,自以為是, 搞亂世界, 為他人所側目.

引用:
原帖由 wsp 於 2019-5-18 01:18 PM 發表

越南緬甸印度所謂改革開放
極其量只能做到低價為西方供應貨品
揼石仔賺啖飯食嘅水平
因為佢哋冇中國改革開放時嘅重型工業基礎
難以吸收外國工廠帶來嘅技術轉為己用 ...
你唔記得當年大陸都係咁

引用:
原帖由 香江人 於 2019-5-18 12:30 PM 發表

提供就業機會俾越南,唔係俾大陸。
繁榮咗越南,唔係大陸。

大陸太多漢奸,寧願投資越南,振興越南經濟,也不投資祖國。
根本搞到中國大把農民工失業,成班傻小粉仲好開心咁,真係真係高級黑

點會7年後工資同大6-樣呢?難道大6工資都不再上升嗎?

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-5-18 10:58 AM 發表

越南應該好快發生顏色革命,之後越戰再起,宜 d 係同老美行埋必然結果!
正確!好快有,同老埋沒好結果

中資都不投資中國

吹到深圳咁先進咁好,但就日日流連係香港討論區,
應該去深圳討論區慢慢吹。

無工人玩完

只能做到低價為西方供應貨品

引用:
原帖由 sman070707 於 2019-5-18 01:02 PM 發表

三十年前香港人返去做大爺,咪又喺自恃有錢過大陸。而家無左優勢,做唔到大爺,只可笑人要翻牆,但又要上大陸網睇thisav
買盒子
愛奇藝
B站睇舊港產片
楓林網

大把免費頻道供港燦翻牆

一係俾廿飛人仔騰訊視顏

片又無,圖又睇唔到

引用:
原帖由 版煮報夢 於 2019-5-18 11:02 AM 發表
深圳有咩特別?
深圳外號叫亞洲夕谷,係亞洲其中一個科研中心,加上附近大彎區城市形成一個由原料,設計,生產,包裝,鎖售一條龍嘅生產基地,全世界只得深圳係咁。
如果你部iphone壞咗,無論壞邊一件零件,只要上深圳一定好快搵到同牌子同型號零件,幫你整埋都只係一粒鐘。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]