• 瀏覽: 6,403
  • 回覆: 144
+4
朕曾出帖挑戰民主的可行性,得到高人的神回覆:"民主與民主黨是兩回事。"

得此回覆,朕如夢初醒,對,老婆與老婆餅是兩回事,老婆餅不含老婆,所以民主黨不遵守民主並不矛盾,其理在此。

但是,大眾能接受沒老婆的老婆餅,又能否接受沒綠豆的綠豆糕,沒豉油的豉油雞,沒餐肉的餐蛋麵呢??

到底民主與民主黨,是老婆與老婆餅的關係,還是綠豆與綠豆糕的關係呢?朕認為極具爭議性,故此開帖討論。

朕擺下擂台,冇人敢來挑戰?

民主是假設而虛幻的期望
民主黨是借民主名稱糊口

正如反清復明都係呃人入會既口號,蠢既人睇到民主黨就係有民主架啦

"不論結果,只要通過投票就係民主"
我本來以為西方民主係堅持程序
但看到反對派破壞立法會運作
我已經唔知佢地既民主係乜野
可能就只係一個口號
同蝦你老呀、阿呢陀佛係一樣既

黨名啫。

引用:
原帖由 胡姬爸爸 於 2019-5-18 09:09 AM 發表
朕曾出帖挑戰民主的可行性,得到高人的神回覆:"民主與民主黨是兩回事。"

得此回覆,朕如夢初醒,對,老婆與老婆餅是兩回事,老婆餅不含老婆,所以民主黨不遵守民主並不矛盾,其理在此。

但是,大眾能接受沒老婆的老婆餅,又能否接受沒綠豆的綠豆糕,沒豉油的豉油雞,沒餐肉的餐蛋麵呢??

到底民主與民主黨,是老婆與老婆餅的關係,還是綠豆與綠豆糕的關係呢?朕認為極具爭議性,故此開帖討論 ...
不符還好,而家係借名行惡

引用:
原帖由 胡姬爸爸 於 2019-5-18 10:34 AM 發表
朕擺下擂台,冇人敢來挑戰?
蘋果日報係咪報紙?

從利益嘅角度嚟睇

民主~是全民嘅利益

民主黨(派)~ 是民主黨(派)嘅利益,並且是只屬該黨派

呢個問題,你要問下民主派民唔民主先喇。

民主黨當然不含民主成份

但係仲有人投票比佢地喎?

引用:
原帖由 胡姬爸爸 於 2019-5-18 09:09 AM 發表

到底民主與民主黨,是老婆與老婆餅的關係,還是綠豆與綠豆糕的關係呢?朕認為極具爭議性,故此開帖討論 ...
泛民話:老婆餅係為爭取老婆而做的,信不信由你,反正香港有一半選民信了。

引用:
原帖由 殘廁變態的豬豬 於 2019-5-18 11:49 AM 發表

民主與民主黨就好似以下等等例子。。。

老婆與老婆餅
菠蘿與菠蘿包
雞尾與雞尾酒

名稱與事實,民主黨只係「一個黨名」啫,其實同民主可以沒有必然關係的。。。 ...
仲可以咁。。。

強姦同強姦犯
天主同天主教
孝順同孝順仔
法治同法治精神

當中可能一d關係都冇。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]