• 瀏覽: 22,048
  • 回覆: 7
  • 追帖: 2
+2
引用:
原帖由 foreverwar 於 2019-5-18 08:24 AM 發表
https://www.rfa.org/mandarin/yataibaodao/jingmao/ql1-05172019065552.html

正當在美國封鎖伊朗石油出口,中國正傳移依賴俄羅斯和沙特進口石油之際,俄羅斯財政部突然宣佈,俄國石油出口關稅每噸調高5.8美元,達110.4美元。分析認為,由於俄國突然提高石油關稅,無疑是加重了中國的經濟負擔。

俄 ...
中、俄兩兄弟近十年來一直唔真心。
蘇聯解體,俄羅斯衰弱。2013年乘機推出“一路一帶”。一路意思係由陸路出發,將中亞前蘇聯的加盟國收入中國勢力範圍。
中國利用自己龐大財力,收買中亞前蘇聯加盟國。俄羅斯變成光棍司令。

俄羅斯普京好難吞下這顆苦果。

引用:
原帖由 brianlam 於 2019-5-18 09:10 AM 發表

俄國專搵中國笨 遠的不說 近期最出名就是賣豬肉送豬瘟俾中國
大陸自願買。
大陸發瘟豬自願嘅。

引用:
原帖由 彭斯 於 2019-5-18 09:42 AM 發表

師兄,你講中要害,俄羅斯以牙還牙,無可厚非,其實同侵侵差唔多,樣樣講利益,衹喺侵侵做野講野高調D,愛出風頭,俄羅斯低調D,不過,一樣咁辣。 ...
大陸經濟總量到達世界第二,透過偷技術,科技實力進步神速。美國已視大陸為最大威脅。

俄羅斯經濟總量等於一個廣東省,整體實力遠遠低於大陸。加上大陸已經出手,將俄羅斯傳統小兄弟中亞各國納入大陸經濟圈。基於地沿政治,俄羅斯受大陸威脅遠大於地球另一邊的美國。俄羅斯已將大陸視為最危險的國家。

以前係中、美制蘇,現在形勢轉變。美、俄制中。

引用:
原帖由 timechain 於 2019-5-18 10:25 AM 發表

火車🚄都係要經俄仔先去到北歐,
呢條係俄羅斯線路。
另一條穿過中亞各國直達歐洲。

俄羅斯點解要平俾大陸。香港夠係中國同胞,自己人。東江水幾時平過俾香港。
東江水價只加不減,仲要硬食多餘東江水。明明東江水多到香港要大量倒入海,仲要繼續買。

引用:
原帖由 p2plover 於 2019-5-18 11:23 AM 發表

最初話唔使收,係港英政府非要買。港府話收到啲錢就當係用來做水源地保護,供水工程維護,扶貧當地啦。全廣東最好嘅水俾你哋香港,如果免費,咁廣東人應該都有權一齊用,咿家係專供香港,唔收錢,你哋好意思咩? ...
現在係港英政府咩?97回歸已廿年。

香港沒話要獨佔東江水,免費按人口或者土地分配東江水,香港人幾時話唔制。

相反廣東省從未問過香港是否同樣免費分配。

引用:
原帖由 p2plover 於 2019-5-18 11:51 AM 發表

想要飲好水,又唔想為此出一分錢做保護,你惡晒啊?如果齊齊用,保護級別就冇咁高,而且我哋有納稅俾大陸政府,政府就算再是但都要做下保護工作,你哋香港人有納稅俾大陸咩?仲要求多多? ...
香港求大陸納我哋稅,大陸唔收啫。

主題標籤 #海關
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]