• 瀏覽: 21,996
  • 回覆: 9
  • 追帖: 2
+2
川普肯定有通俄啦,佢做啲嘢全部都係俄羅斯得益嘅

引用:
原帖由 helloling 於 2019-5-18 09:03 AM 發表
110美元同老大哥買
但世界油價才60多美元
大哥真有義氣
呢個係每噸嘅關稅,一桶大約157kg,即係0.157t

對原油市場唔了解,毛子啲關稅好似變來變去嘅,睇嚟今次又係有心人煽陰風

去睇咗下國際油價走勢,出口關稅應該係同油價漲跌有關嘅,油價漲,出口一噸嘅價錢就漲,錢多咗,稅自然亦跟住增加。毛子嘅石油出口稅唔係固定比率,而係固定價格,所以成日改,唔知點解咁規定

引用:
原帖由 kamtlai 於 2019-5-18 09:18 AM 發表

市民始終係市民,傳媒講乜,收哂。
經你咁講我先去睇翻篇嘢嘅出處,原來又係反共農場出品,浪費我啲時間

引用:
原帖由 hermanherman 於 2019-5-18 10:30 AM 發表
加us$5.8 /嚬,  亦不多。。俄軍護送伊朗油, 美國佬不敢炸。。。 相反, 美國佬又來”誤炸”,  sorry 都不會說。。
其實加稅唔關中國事,因為東西伯利亞嘅油依然係0出口關稅,中國全部都係由東西伯利亞進口。可見中國其實係有爭取國家利益嘅,因為東西伯利亞啲油唔賣俾中國仲可以賣俾邊個?而且又係管道運輸,出油直接入管就得,唔洗入桶打包唔洗遠程裝卸運輸,管道仲係中國出資建設,唔收出口稅好正常。

引用:
原帖由 香江人 於 2019-5-18 10:54 AM 發表
俄羅斯點解要平俾大陸。香港夠係中國同胞,自己人。東江水幾時平過俾香港。
東江水價只加不減,仲要硬食多餘東江水。明明東江水多到香港要大量倒入海,仲要繼續買。 ...
最初話唔使收,係港英政府非要買。港府話收到啲錢就當係用來做水源地保護,供水工程維護,扶貧當地啦。全廣東最好嘅水俾你哋香港,如果免費,咁廣東人應該都有權一齊用,咿家係專供香港,唔收錢,你哋好意思咩?

引用:
原帖由 tailam123456 於 2019-5-18 11:25 AM 發表

多能謝爾囉大陸仔

香港仔,去查下先啦!供港嘅水主要係萬綠湖,東江源頭喺江西,離位處下游嘅萬綠湖兩三百公里,而且報道有話被污染嘅水就係東江源頭咩?係附近嘅水體受污染,傳媒因此擔心而已。咩叫“疑”?結果最后亦冇講過話東江源頭受污染。如果你哋唔滿意,可以加價,同江西政府講數,你哋出錢,要求嚴格保護東江源頭以及附近水體,江西政府一定答應。

引用:
原帖由 香江人 於 2019-5-18 11:29 AM 發表

現在係港英政府咩?97回歸已廿年。

香港沒話要獨佔東江水,免費按人口或者土地分配東江水,香港人幾時話唔制。

相反廣東省從未問過香港是否同樣免費分配。 ...
想要飲好水,又唔想為此出一分錢做保護,你惡晒啊?如果齊齊用,保護級別就冇咁高,而且我哋有納稅俾大陸政府,政府就算再是但都要做下保護工作,你哋香港人有納稅俾大陸咩?仲要求多多?

引用:
原帖由 三級警司 於 2019-5-18 11:30 AM 發表

唔賣比契丹就賣比高麗
你睇下地圖先,要賣俾高麗,最短嘅管道就係穿過東北三省,否則就要繞住黑龍江同長白山來建,高麗嘅需求量值得咁樣投資咩?邊個出錢?原先日本亦要求管道修去近日本嘅嗰個乜鬼港度,然后再海運過日本,但毛子最終否決咗

引用:
原帖由 香江人 於 2019-5-18 12:39 PM 發表

香港求大陸納我哋稅,大陸唔收啫。
基本法唔准大陸喺香港身上攞一分錢,為咗少少稅俾機會啲亂港賊借題發揮,得不償失。你哋就當買水嘅錢裡面有納稅嘅一部分啦,咁樣心裡就平衡啲

主題標籤 #海關
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]