• 瀏覽: 22,039
  • 回覆: 253
  • 追帖: 2
+2
中國繼續輸入伊朗石油的,又喺度作文呃𨳊啲儍仔

引用:
原帖由 uhadmeathello 於 2019-5-18 08:32 AM 發表
隔個海嘅, 真金白銀幫襯你嘅, 你班傻人就一邊袋錢,一邊閙。

住响你隔離, 週不時挖你牆腳, 過黎偷雞摸狗嘅, 你就同佢稱兄道弟     ...
乜野叫遠交近攻都唔明,學人治國,官喎,官喎,呸

引用:
原帖由 helloling 於 2019-5-18 09:03 AM 發表
110美元同老大哥買
但世界油價才60多美元
大哥真有義氣
一噸多少桶原油呀

知道唔知的

引用:
原帖由 vvoy 於 2019-5-18 10:43 AM 發表

https://kknews.cc/world/k9pbz8b.html
今天,俄羅斯宣布西方買家從2019年開始,必須使用歐元或其它貨幣對原油和天然氣進口進行支付,不得使用美元。

同時,俄羅斯要求在合同中加上懲罰性條款,由買家承擔制裁所造成的任何損失,以防範美國可能的新制裁帶來的風險。
這次俄羅斯要求用非美元進行支付,主要是針對歐洲的西方買家,同時在全世界範圍內,掀起了去美元化原油 ...
去美元化係大勢所趨,美元核心係債,以將來稅收作償還,但稅收又係美元,做成一個循環,加上本身美債高築,美元咁本係個局,而且美俄關係一向唔多掂,俄羅斯咁做有帶頭作用,尤其對西歐國家

引用:
原帖由 hermanherman 於 2019-5-18 10:30 AM 發表
加us$5.8 /嚬,  亦不多。。俄軍護送伊朗油, 美國佬不敢炸。。。 相反, 美國佬又來”誤炸”,  sorry 都不會說。。
其實加稅唔關中國事,因為東西伯利亞嘅油依然係0出口關稅,中國全部都係由東西伯利亞進口。可見中國其實係有爭取國家利益嘅,因為東西伯利亞啲油唔賣俾中國仲可以賣俾邊個?而且又係管道運輸,出油直接入管就得,唔洗入桶打包唔洗遠程裝卸運輸,管道仲係中國出資建設,唔收出口稅好正常。

唔幫俄仔買, 用比市價高買其他, 谷高油價攬炒有冇得林?

俄羅斯點解要平俾大陸。香港夠係中國同胞,自己人。東江水幾時平過俾香港。
東江水價只加不減,仲要硬食多餘東江水。明明東江水多到香港要大量倒入海,仲要繼續買。

引用:
原帖由 helloling 於 2019-5-18 09:03 AM 發表
110美元同老大哥買
但世界油價才60多美元
大哥真有義氣
兄弟有難,當然要背後插多一刀。

先唔討論今次個別事件,請問過去歷史上有冇中俄聯手合作的例子

引用:
原帖由 uhadmeathello 於 2019-5-18 08:32 AM 發表
隔個海嘅, 真金白銀幫襯你嘅, 你班傻人就一邊袋錢,一邊閙。

住响你隔離, 週不時挖你牆腳, 過黎偷雞摸狗嘅, 你就同佢稱兄道弟     ...
講得好, 係啲愛國智將以為老美嘅敵人就係自己嘅朋友, 想聯俄反美做春秋大夢, 點知人哋俄佬聯美反中, 智將們, 話個事實畀你哋聽, 老美嘅朋友係你中共國嘅敵人, 老美嘅敵人亦都係你中共國嘅敵人, 就算對非洲小國, 人哋都係睇錢份上應酬你哋, 真係同你 FD嘅國家係冇架

引用:
原帖由 東方灰手背 於 2019-5-18 10:50 AM 發表

去美元化係大勢所趨,美元核心係債,以將來稅收作償還,但稅收又係美元,做成一個循環,加上本身美債高築,美元咁本係個局,而且美俄關係一向唔多掂,俄羅斯咁做有帶頭作用,尤其對西歐國家 ...
用美元交易
美國政府完全知道資金流向
如何志平事件 孟晚舟事件
美國政府都係咁查出黎

加到 600美元一桶也沒問題, 我們中國有的是錢。

引用:

一鳩樣

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]