• 瀏覽: 17,877
  • 回覆: 135
  • 追帖: 1
+4
引用:
原帖由 阿乜水 於 2019-5-18 08:06 AM 發表
美國佬果陣搞散蘇聯, 俄國佬一直等個最佳時機玩殘佢.
同意,如果俄中伊聯手,南北東西互相呼應,必打殘鹵味

無論如何,美國自己醜態盡露,什麼民主自由……全是廢話,其他國家見到心中有數

引用:
原帖由 獷曉彤係大話精 於 2019-5-18 07:56 AM 發表
中美貿易戰是一場不允許被誤判、卻一直被大家誤判的戰爭,外界一直過度樂觀,其實,這次中國本來就無意達成協定,就算中、美真的在5月初前達成協定,貿易戰也未必結束。

https://www.discuss.com.hk/images/hot-live/cat/grid_view_image_gid_150_wide.png

鹵味經歷被七傷拳狂轟之後,北極熊會唔會趁佢病,攞佢命呢?

新聞來源連 ...
美加貿易協議傾掂左,美國不再向加拿大鋼鋁徵稅和設限額,加拿大不再加美國農產品稅。
其實,喺美加貿易戰中,美國贏左乜呢?

引用:
原帖由 ntworks 於 2019-5-18 08:14 AM 發表

呢場根本就唔係貿易戰,而係因中國沖破美國圍堵而起嘅另類冷戰。
只要美國放棄圍堵中國呢個思維先可能會結束。
沒錯,這是一場扼殺及奴役中國之戰。

經濟上就算美俄夾擊都打唔死中國
軍事上三方一開戰就全球毀滅
政治上三方平手
鬥都無謂,side 9 gas

引用:
原帖由 阿乜水 於 2019-5-18 08:06 AM 發表
希望今次能夠提供機會比俄佬一舖玩殘美佬啦

引用:
原帖由 小朋友丁丁 於 2019-5-18 09:22 AM 發表
看來俄國在等機會。。。。
等.....

引用:
原帖由 水底回收的豬豬 於 2019-5-18 09:45 AM 發表
呢場貿易戰,令世人都覺得尾國係唔可靠!
尾國從來都未曾可靠過

引用:

俄羅斯大賣美債,買入黃金。

引用:
原帖由 阿聞 於 2019-5-18 11:44 發表
"中國無意達成協定的目的就是「以拖待變」,拖到川普明年選舉失利。"   <== 同我的睇法一樣. 老美以為可以靠惡嚇怕中國. 點知中國同佢耍太極, 玩到佢氹氹轉, 拖到特朗普仆街, 順便拖死埋美國經濟. ...
四両撥千斤,以柔制剛最佳示範

引用:
原帖由 小稀 於 2019-5-18 10:28 AM 發表
X2
尾國係想搞死中國,
這條件中國不可能應承,
結局通肯定是,
中國頂多同你攪攬炒,
坐以待斃, 倒不如放手一博, 仲可以有機會勝出,
支持中國

引用:
原帖由 ntworks 於 2019-5-18 08:33 AM 發表

其實呢場戰爭,啲習近平上任之前已展開。
美國不斷對中國施壓,逼人民幣升值。又多次對中國貸徵懲罰性關稅。
奧巴馬回歸亞太正式確定美國對中國嘅政策。只係佢哋冇特朗普做得咁進取。 ...
Yes, since 2008 Beijing Olympic

引用:
原帖由 攻民孽畜羊鱷橋 於 2019-5-18 10:29 AM 發表
有牌打!
有排打!

引用:
原帖由 kk2964 於 2019-5-18 03:45 PM 發表
中美遲早戰爭!
世界一哥之爭冇可避免

杜指要跌七成,貿戰才可休戰
但今次中國經濟會被拖後五至十年
但美國經濟從此一去不返

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]