• 瀏覽: 7,287
  • 回覆: 110
+7
引用:
原帖由 哈哈你好嗎 於 2019-5-18 10:32 AM 發表

其實如果當年清政府唔騰雞,打持久戰係可以唔使輸。
唔係你話打,人民就會同你打;當年明朝傾覆,崇禎自殺後,明軍尚有百萬雄獅,但明後期的政治太敗壞,國民已沒向心性;同理,攻入北京的所謂八國聯軍不就是一萬八千人,北京外圍的清軍加起來何止三四十萬,但自太平天國後,人民向心性已崩潰,人民不但不幫清軍,由現在流傳圖片得知,大量民眾還恊助八國聯軍引路攻城!
打持久戰,係打人民戰爭,唔係話打就打!

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-5-18 10:42 AM 發表

唔係你話打,人民就會同你打;當年明朝傾覆,崇禎自殺後,明軍尚有百萬雄獅,但明後期的政治太敗壞,國民已沒向心性;同理,攻入北京的所謂八國聯軍不就是一萬八千人,北京外圍的清軍加起來何止三四十萬,但自太平天國後,人民向心性已崩潰,人民不但不幫清軍,由現在流傳圖片得知,大量民眾還恊助八國聯軍引路攻城!
打持久戰,係打人民戰爭,唔係話打就打! ...
咁你都啱

引用:
原帖由 starr 於 2019-5-18 10:13 AM 發表

你自己跟蘇聯簽的密約?
私人未有人與蘇聯簽訂密約。

國家就有。1990年蘇聯解體後,1992年,大陸與俄羅斯簽訂喪權辱國的條約。俄羅斯交回半個黑瞎子島交換大陸承認俄羅斯佔有外東北150萬平方公里的合法性。

引用:
原帖由 哈哈你好嗎 於 2019-5-18 10:39 AM 發表
當然,但講真,阿富汗咁渣都可以拖死蘇聯,其實當日如果清朝夠恨,我就覺得英國一定敗。
毫無疑問,是的
英軍派得幾千人,如何打得過4億人
十四年抗戰為什麼能贏
根本原因就係中國開始轉化為民族國家

九一八後全國抗日呼聲高漲
蔣介石係比中國人民逼住抗日
否則蔣就失去政權合法性

引用:
原帖由 香江人 於 2019-5-18 10:45 AM 發表
1992年,大陸與俄羅斯簽訂喪權辱國的條約。俄羅斯交回半個黑瞎子島交換大陸承認俄羅斯佔有外東北150萬平方公里的合法性 ...
收回部分前朝丟掉的

鬼叫違反wto協議咩

核平白宮

引用:
原帖由 香江人 於 2019-5-18 10:45 AM 發表

私人未有人與蘇聯簽訂密約。

國家就有。1990年蘇聯解體後,1992年,大陸與俄羅斯簽訂喪權辱國的條約。俄羅斯交回半個黑瞎子島交換大陸承認俄羅斯佔有外東北150萬平方公里的合法性。 ...
有乜問題,大家坐低談判,和平解決歷史遺留問題!唔止俄國,同巴國等所有邊界國都談好了。宜家祗剩印度同南海,而印度中國係 offer 左喀什米爾中佔區換藏南。能夠坐低傾又公平決定,就係平等條約,無事喎

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-5-18 10:54 AM 發表

有乜問題,大家坐低談判,和平解決歷史遺留問題!唔止俄國,同巴國等所有邊界國都談好了。宜家祗剩印度同南海,而印度中國係 offer 左喀什米爾中佔區換藏南。能夠坐低傾又公平決定,就係平等條約,無事喎 ...
俄羅斯用半個黑瞎子島換取中國150萬平方公里,咁叫公平?

你係唔係智障嘅。

引用:
原帖由 starr 於 2019-5-18 10:48 AM 發表

毫無疑問,是的
英軍派得幾千人,如何打得過4億人
十四年抗戰為什麼能贏
根本原因就係中國開始轉化為民族國家

九一八後全國抗日呼聲高漲
蔣介石係比中國人民逼住抗日
否則蔣就失去政權合法性 ...
所以現在香港就有那麼多生物要否定中國人的身份,有些更直指中國只是近代才出現。

引用:
原帖由 香江人 於 2019-5-18 10:56 AM 發表
俄羅斯用半個黑瞎子島換取中國150萬平方公里,咁叫公平?你係唔係智障嘅。
150萬平方公里係點計出黎?

引用:
原帖由 rambotan2008 於 2019-5-18 10:51 AM 發表
鬼叫違反wto協議咩
笑死人咩?!
違反WTO規定就去WTO解決
美國用自己既法例搞單邊主義,已經曲線證明中國冇違反WTO規定

引用:
原帖由 香江人 於 2019-5-18 10:56 AM 發表

俄羅斯用半個黑瞎子島換取中國150萬平方公里,咁叫公平?

你係唔係智障嘅。
公平,點唔公平呀宜,有 d 野,歷史已發生左,祗能用合理方法,難度你要攞翻成吉斯汗所有佔領地先叫公平嗎!唔通要東北長駐二百萬軍隊,整個同俄國接壤地區停止發展先好?先叫公平嗎!公平條約係有歷史性現實性,祗要無大炮指住我地簽而人民又支持,嘛公平囉!

引用:
原帖由 哈哈你好嗎 於 2019-5-18 10:39 AM 發表

當然,但講真,阿富汗咁渣都可以拖死蘇聯,其實當日如果清朝夠恨,我就覺得英國一定敗。
最閉清朝是外族政權。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]