• 瀏覽: 3,133
  • 回覆: 22
尊敬的海思全體同事們:

此刻,估計您已得知華為被列入美國商務部工業和安全局(BIS)的實體名單(entity list)。

多年前,還是云淡風輕的季節,公司做出了極限生存的假設,預計有一天,所有美國的先進芯片和技術將不可獲得,而華為仍將持續為客戶服務。為了這個以為永遠不會發生的假設,數千海思兒女,走上了科技史上最為悲壯的長征,為公司的生存打造“備胎”。數千個日夜中,我們星夜兼程,艱苦前行。華為的產品領域是如此廣闊,所用技術與器件是如此多元,面對數以千計的科技難題,我們無數次失敗過,困惑過,但是從來沒有放棄過。

后來的年頭裡,當我們逐步走出迷茫,看到希望,又難免一絲絲失落和不甘,擔心許多芯片永遠不會被啟用,成為一直壓在保密櫃裡面的備胎。

今天,命運的年輪轉到這個極限而黑暗的時刻,超級大國毫不留情地中斷全球合作的技術與產業體系,做出了最瘋狂的決定,在毫無依據的條件下,把華為公司放入了實體名單。

今天,是歷史的選擇,所有我們曾經打造的備胎,一夜之間全部轉“正”!多年心血,在一夜之間兌現為公司對于客戶持續服務的承諾。是的,這些努力,已經連成一片,挽狂瀾于既倒,確保了公司大部分產品的戰略安全,大部分產品的連續供應!今天,這個至暗的日子,是每一位海思的平凡兒女成為時代英雄的日子!

華為立志,將數字世界帶給每個人、每個家庭、每個組織,構建萬物互聯的智能世界,我們仍將如此。今後,為實現這一理想,我們不僅要保持開放創新,更要實現科技自立!今後的路,不會再有另一個十年來打造備胎然后再換胎了,緩衝區已經消失,每一個新產品一出生,將必須同步“科技自立"的方案。

前路更為艱辛,我們將以勇氣、智慧和毅力,在極限施壓下挺直脊梁,奮力前行!滔天巨浪方顯英雄本色,艱難困苦鑄造諾亞方舟。

何庭波

2019年5月17日凌晨

美國企業已經收到命令必須停止向huawei供貨,終止訂單,同禁止登入華為供應商網站

被禁止同huawei有來往的公司包括ARM,huawei連ARM也不能用
雖然ARM系日本公司英國總部,但應該系系美國有重大基地的都會被禁

即可能包括其他非美資公司
大家可以參考返之前JHICC (福建晉華)被美國禁運制裁(理由系危害美軍供應商Micron的生存能力)
ASML(荷蘭公司), Nikon(日本公司)都被禁
引用:
As a result of DoC actions against JHICC, all U.S.-based (and, actually, non-U.S.-based too) companies will require a special license for all exports, re-exports, and transfers of commodities, software and technology subject to the Export Administration Regulations (EAR). DoC makes no secret that such license applications will be “reviewed with a presumption of denial”, so it will be tremendously hard for JHICC to obtain practically everything, including Windows 7 licenses for manufacturing equipment and production tools themselves (ASML has a strong presence in the U.S., whereas Nikon Precision is based in California). Meanwhile, the whole situation is somewhat more complex.
https://www.anandtech.com/show/13537/us-doc-sides-with-micron-bans-exports-to-chinese-dram-maker

https://news.mydrivers.com/1/627/627493.htm

注意一點: 呢個吾系貿易戰,因為禁運原因系危害美國國家安全,所以點都會禁

Arm只係架構,賣知識產權
加個中間人就得

除非arm 同高通各大美國公司打算唔再做中國生意
高通就係冇中國同意下放棄收購
Google 買Motorola 時亦要保証 android 繼續開源

ARM 無生產任何實體產品, 華為繼續用 ARM 架構, 美國可以點禁?
莫非美國禁止ARM 收專利費, 華為要自己保管住專利費先會蝕左?

至於專利管司, ARM 為乜要同華為打官司先? 一話美國可以代ARM 告華為?
就算 ARM 焗住告, 原本就有授權協議, 係美國以外官司唔可能打得贏, 係美國打贏左, 結果只係禁止華為有用ARM 架構既產品係美國銷售, 同打飛機分別唔大
Android 其實道理一樣

仲有華為手上既專利就算唔多, 但有唔少都係必要
要禁IP 交易, 咁美國公司近乎不可能生產 5G 產品, 4G 都好難
VIA 只係用幾個小小既非核心CPU專利, 就焗住 Intel 同佢簽交叉授權協議, 因為 Intel 搞唔掂 VIA 所有CPU 都唔賣得
宜家唔係你有九成我有一成, 你可以格硬出, 而係就算差一個專利傾唔掂, 你未移除相關功能或設計前都無得出
有一百樣必要專利同有十樣必要專利, 某程度上大家係咁高咁大, 你唔比人出人地都可以唔比你出
專利戰唔係咁易玩

至於侵侵直接話華為專利失效又得唔得? 我唔知佢承唔承受得起長遠既後果
既然美國開左頭,中國甚至都唔洗話某個專利失效, 直接用錢強買國內專利授權就得
錢就照舊比, 侵侵當然可以禁止美國公司收錢, 咪留D 錢係中國law, 管到咩
其他市場咪玩泥漿摔角law
即係如果諾基亞係歐洲同華為達成交叉授權協議 (無交叉授權法律上大家都出唔到), 美國係咪制裁諾基亞先? 一話佢強行要求歐洲宣報華為專利失效, 仲可以強行干涉歐洲既法庭點判? 係就真係...

專利呢D 野呢, 係法律禁止去抄, 而唔係因為研發能力限制去抄
好多人都搞錯左以為唔買專利就唔識得去設計, 其實係相反
等於哥倫布發現新大陸咁, 第一個人做到, 後面D 人要做就簡單好多, 所以先要靠法律去限制

ASML 就算照舊同中國公司做生意, 美國一樣唔可以格硬黎
因為佢做獨市, 你禁左佢美國公司就買唔到最先進既設備, 即係捉蟲
佢明知你唔禁得佢, 佢最多咪向大陸公司開個高價law, 但阻止唔到大陸公司得到設備

所謂禁令對唔係做獨市果D 外國公司先有效, 但唔係做獨市果D 外國公司技術門檻都比較低, 中國有競爭公司做獨市做起左機會真係唔細, 美國咁做等於損害佢地長遠利益, 有乜後果難料

即係 CPU 咁, 大陸 x86 CPU 落後 Intel 十年左右啦
但呢十年 Intel 其實得五成進步
唔好諗住差好遠
大家一齊賣梗係 winner takes all
但一旦美國禁止 Intel/AMD 賣貨去大陸, 人地做獨市, 就必然會養大大陸出 x86 CPU間公司 (至於專利? 上面既方式去解決law)
一代CPU研發周期三年左右, 兩條team 分開做每三年就可以出兩代, 保守估計六年後就可以達到 Intel 宜家既水平 (原本差左四成既 AMD 用三年時間追平 Intel 三年前既水平)
但 Intel 六年後係咪可以進步三成? Sorry, 係無呢回事, Intel 過去三年進步接近零, 宜家都係用緊三年前既架構...

放長眼睇老尾自己玩死自己

台灣有冇x86 Alternative?

https://youtu.be/pKezp0-irZA

馬克龍表示:不會阻擋華為。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-5-18 03:17 AM 發表
ASML 就算照舊同中國公司做生意, 美國一樣唔可以格硬黎
因為佢做獨市, 你禁左佢美國公司就買唔到最先進既設備, 即係捉蟲
佢明知你唔禁得佢, 佢最多咪向大陸公司開個高價law, 但阻止唔到大陸公司得到設備

所謂禁令對唔係做獨市果D 外國公司先有效, 但唔係做獨市果D 外國公司技術門檻都比較低, 中國有競爭公司做獨市做起左機會真係唔細, 美國咁做等於損害佢地長遠利益, 有乜後果 ...
到左樽脛
摩爾定律都失效
Intel 做只係 多核化同減熱
即係arm化

下一代係FGPA,intel本身都冇本事做,要收購Alterra

引用:
原帖由 pooh24680 於 2019-5-18 01:27 PM 發表

到左樽脛
摩爾定律都失效
Intel 做只係 多核化同減熱
即係arm化

下一代係FGPA,intel本身都冇本事做,要收購Alterra
未必到樽頸,可能只係 Intel 行錯路
Intel 既技術優勢, 係靠霸住個市場得返黎, 食晒大部份利潤, 逼到對家賺唔到錢難以出錢研究, 然後用對家幾倍既研究經費去維持
唔係真係代表 Intel 有乜黑科技, 或真係代表行業既方向, 錯左係唔出奇

美國政府破壞美國公司維持優勢既做生意模式去打擊中國, 最多係短期有效, 長期就大鑊了

加徵稀土出口美國稅10000%,等美國的電子/晶片商找柒普晦氣,貿易戰自然煙消雲散,柒普亦不敢再搞南中國海和打台灣省牌。

引用:
原帖由 Visita 於 2019-5-18 04:12 PM 發表
加徵稀土出口美國稅10000%,等美國的電子/晶片商找柒普晦氣,貿易戰自然煙消雲散,柒普亦不敢再搞南中國海和打台灣省牌。
中國有權加徵出口稅

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-5-18 02:42 AM 發表
ARM 無生產任何實體產品, 華為繼續用 ARM 架構, 美國可以點禁?
莫非美國禁止ARM 收專利費, 華為要自己保管住專利費先會蝕左?

至於專利管司, ARM 為乜要同華為打官司先? 一話美國可以代ARM 告華為?
就算 ARM 焗住告, 原本就有授權協議, 係美國以外官司唔可能打得贏, 係美國打贏左, 結果只係禁止華為有用ARM 架構既產品係美國銷售, 同打飛機分別唔大
Andr ...
中國一向都是研而不發,直到技術追近國際水平才大量生產,軍備已經是個好例子,052D前無量產,小貓三兩隻,到技術成熟,大驅一出便立即大量建造。柒普以為對死華為,實際是整死自己晶片製造,中國早有備胎版本,不是最高級,但足夠用(functional & practical)。

引用:
原帖由 fb5868293 於 2019-5-18 04:18 PM 發表
中國有權加徵出口稅
貿易戰和國家安全理由,柒普做得的耶,中國一樣得,老美無得出聲、無得投訴。

我記得以前中國同印度關係緊張系邊境有衝突時呢度(軍版)有人去黃大仙求籤(最少2個人去求),而post 籤的結果系真系中的 我只是大概記得

想問今次有無人想去為華為求籤
我有d想但出於某d原因暫時吾太想我自己去求

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]