• 瀏覽: 2,114
  • 回覆: 20
如果貿易戰是戰爭請問有冇經濟學者在這裏討論軍事?

我覺得美國做緊的系可以改變世界格局的野,效果同戰爭無物分別
就好似冷戰錦

不過最近的對huawei的禁運,同之前對其他中國公司的禁運,其實不屬於貿易戰,因為理由系危害美國國家安全,就算無貿易戰美國都會照出手

不過認真古代有無類似的野,不用動手而危害敵人,我覺得值得大家唸唸,不過如果系古代做得呢D野通常都會出手打

引用:
原帖由 skywalker167 於 2019-5-17 11:59 PM 發表
就好似冷戰錦

不過最近的對huawei的禁運,同之前對其他中國公司的禁運,其實不屬於貿易戰,因為理由系危害美國國家安全,就算無貿易戰美國都會照出手

不過認真古代有無類似的野,不用動手而危害敵人,我覺得值得大家唸唸,不過如果系古代做得呢D野通常都會出手打 ...
美國有三大利器
和平時代用美元霸權
戰爭時代用高科技
任何時代都可以用能源霸權

或者互相聯繫 和平時代 加高科技
或者戰爭時代加能源霸權 加高科技
或者三合一體

方便調配

現時美國就是這樣的

引用:
原帖由 skywalker167 於 2019-5-17 23:59 發表
就好似冷戰錦

不過認真古代有無類似的野,不用動手而危害敵人,我覺得值得大家唸唸,不過如果系古代做得呢D野通常都會出手打 ...
國安只係藉口,無論華為點樣同歐洲傾資安協議、幾多專家出離解話,美國完全咬住唔放

根本目的係將華為從歐美市場排除,根本係赤裸裸貿易戰手段

口講自由經濟,成日保護補貼自家產業、不斷打壓並購外商,正係美國

兵無常勢?  
老味最大的武器: 普勢價值!  
扮高尚, 專騙無知!!!   

引用:
原帖由 機龍 於 2019-5-19 11:35 AM 發表

國安只係藉口,無論華為點樣同歐洲傾資安協議、幾多專家出離解話,美國完全咬住唔放

口講自由經濟,成日保護補貼自家產業、不斷打壓並購外商,正係美國 ...
我話的危害國家安全,系指呢個"理由"吾關貿易戰事,因為呢個"理由"總是成立,美國不可能放手,就算無貿易戰都會制裁
華為之前高調話要扶植中國的高科技公司例如boe果d
另外如果華為真系死吾去搵到中國企業造到替代品,大家認為下一步會不會制裁埋呢d中國高科技企業
話原因系供應比危害美國安全的中國企業
同樣亦吾關貿易戰,一單還一單
貿易戰另外算帳

我聽過人講,華為的其中一個競爭對手Samsung,雖然系韓國公司,並且應該大部分研發基地都系韓國,但聽人講Samsung好多股份已經系美資買左,我不清楚究竟幾多,有人話系系97金融風暴時被人買的

另外我系第個post話有無人有興趣去黃大仙求籤,以前中國同印度關係緊張系邊境有衝突的時侯有人去左求,最少2個,跟住上左來軍版post,結果我覺得好準
今次有無人想為華為或者貿易戰求籤?
我有d想去求但因為某d原因暫時吾想自己去

引用:
原帖由 機龍 於 2019-5-19 11:35 AM 發表

口講自由經濟,成日保護補貼自家產業、不斷打壓並購外商,正係美國 ...
美國係海盜霸權主意!他們所入侵每個地區都會制做出不同理由!  由西班牙入侵美洲到美國入侵中東一向如是!  

引用:
原帖由 食猿鵰妹妹! 於 2019-5-17 10:59 PM 發表
呢個問題比較復集   但簡單  金融   糧食 工業! 都可控制  別國命運!而得到侵略者  想要的資源!  戰爭最大目標是侵略別國資源!

引用:
原帖由 skywalker167 於 2019-5-19 12:51 PM 發表

我話的危害國家安全,系指呢個"理由"吾關貿易戰事,因為呢個"理由"總是成立,美國不可能放手,就算無貿易戰都會制裁
華為之前高調話要扶植中國的高科技公司例如boe果d
另外如果華為真系死吾去搵到中國企業造到替代品,大家認為下一步會不會制裁埋呢d中國高科技企業
話原因系供應比危害美國安全的中國企業
同樣亦吾關貿易戰,一單還一單
貿易戰另外算帳

我聽過人講,華為的其中一個競爭對手 ...
南韓連總統都係,仲有乜嘢唔係美國控制

引用:
原帖由 食猿鵰妹妹! 於 2019-5-17 10:59 PM 發表
你幾時見到股災啲磚家係贏錢㗎😂😂

現在全世界都是在打訊息戰爭,黑嚇和后們是不可缺的,佢老尾的黑嚇已是最強,但后們要全部各家/機購/淫都要為佢打開,包括泛淫的菊花,惠惠唔肯打開后們所以比佢攻擊😆😆

引用:
原帖由 瑪卡 於 2019-5-19 10:06 PM 發表
現在全世界都是在打訊息戰爭,黑嚇和后們是不可缺的,佢老尾的黑嚇已是最強,但后們要全部各家/機購/淫都要為佢打開,包括泛淫的菊花,惠惠唔肯打開后們所以比佢攻擊😆😆 ...
中國吾用得美國糸統!  正如你所講  只要  令對方綱路停一日   所影響的是極大傷害!

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2019-5-20 07:45 AM 發表

中國吾用得美國糸統!  正如你所講  只要  令對方綱路停一日   所影響的是極大傷害!
這要真打才會執行😂😂

大家認為如果華為系短期內死吾去,搵到國內的替代品
美國會不會乘機將制裁禁運擴大到呢D供應比華為的中國高科技公司,要將中國變成伊朗、北韓 (系高科技產品上)

不過如果系錦即系新冷戰的開始

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]