• 瀏覽: 52,851
  • 回覆: 167
  • 追帖: 8
+6
欣賞!唔係果啲擺官威

引用:
原帖由 hksword 於 2019-5-17 06:30 PM 發表

只要能夠傳遞到信息俾個犯,其實駛乜咁在意呢啲形式
法官係做… 判案,
唔係做心理&懲教工作!
(日日浪費市民公帑~)

如果寸得岩又無妨
總之公正辨案就OK啦

吳官做得好  支持

引用:
原帖由 噢艾絲 於 2019-5-17 15:27 發表
奶粉水貨案 吳蕙芳:「自己國家製造的奶粉,連自己都唔敢食,係咪可悲?這情況是國恥!」
「老當益壯 ,運咁多奶粉,一定都可以承受牢獄之苦。」
「我希望長者唔好恃老賣老,(走私奶粉)真係會判監,千祈唔好以身試法!」
「希望犯罪集團積陰德,唔好咁冇陰公送老人家坐監。」

青年非禮女途人 吳蕙芳:「智障唔係大晒」
裁判官表示明白被告智障,「但唔係大晒」,批評他非禮女性,並且教訓他一餐:「人哋可 ...
好like吳蕙芳

好有行俠仗義feel

引用:
原帖由 ~Zola~ 於 2019-5-17 16:23 發表

希望唔好樣樣野政治法。每件事都可以有更大既討論空間。
政治正確是每位市民基本責任!

引用:
原帖由 噢艾絲 於 2019-5-17 03:27 PM 發表
奶粉水貨案 吳蕙芳:「自己國家製造的奶粉,連自己都唔敢食,係咪可悲?這情況是國恥!」
「老當益壯 ,運咁多奶粉,一定都可以承受牢獄之苦。」
「我希望長者唔好恃老賣老,(走私奶粉)真係會判監,千祈唔好以身試法!」
「希望犯罪集團積陰德,唔好咁冇陰公送老人家坐監。」

青年非禮女途人 吳蕙芳:「智障唔係大晒」
裁判官表示明白被告智障,「但唔係大晒」,批評他非禮女性,並且教訓他一餐:「人哋可 ...
奶粉水貨案我唔同意。唔係自己生產既唔敢食,係有機會買想買既野。港人夠買好多日韓水貨啦。有D係平,有D係買唔到。

你以為100蚊就夠3個人食 => 好貼地

引用:
原帖由 carless 於 2019-5-17 06:32 PM 發表

對邊種人就用邊種語言

你用字文雅有L用咩, 對住班仆街佢地聽得明, 入到腦咩?
溝通最重要都係對方明你意思啫, 其餘修詞用字都只係次要。
呢個就要髮栗界自己掌握啦,究竟用嚴肅、專業、大方述語態度定用市井方法,佢地自有選擇,希望對得起髮院呢個環境同假髮人呢個專業啦

引用:
原帖由 哈囉灰肚臍 於 2019-5-17 06:58 PM 發表

呢個就要髮栗界自己掌握啦,究竟用嚴肅、專業、大方述語態度定用市井方法,佢地自有選擇,希望對得起髮院呢個環境同假髮人呢個專業啦
佢都唔怕,你擔心乜

引用:
原帖由 @小乂風@ 於 2019-5-17 06:49 PM 發表

政治正確是每位市民基本責任!
政治從來都係指大多數人既利益,並唔係用正確唔正確去,亦唔係用顏色去分。我只希望大家可以理性d去討論,討論時可以有更廣闊既思維,相信大家都能夠獲益良多,這樣亦付合大多人既利益。

引用:
原帖由 ni_co 於 2019-5-17 06:38 PM 發表
欣賞!唔係果啲擺官威
唔擺官威?你試下用市井方式同佢講野串下佢。。。無事髮院 呢條就夠U受

做官要小心說話,言多必失,佢好彩只遇到一般市民無力反抗。

引用:
原帖由 風流盲俠花滿樓 於 2019-5-17 07:05 PM 發表

佢都唔怕,你擔心乜
我唔係擔佢,我系批佢

良心法官

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]