• 瀏覽: 52,916
  • 回覆: 167
  • 追帖: 8
+6
引用:
原帖由 saneviola 於 2019-5-17 05:44 PM 發表
個有錢佬打酒店保安,佢都係判守行為咋,點維持法律面前人人平等?!
大瘤每人出一億…
泛民個個"訓身"去拉布!
(事成之後再收一億架~)

引用:
原帖由 噢艾絲 於 2019-5-17 03:27 PM 發表
奶粉水貨案 吳蕙芳:「自己國家製造的奶粉,連自己都唔敢食,係咪可悲?這情況是國恥!」
「老當益壯 ,運咁多奶粉,一定都可以承受牢獄之苦。」
「我希望長者唔好恃老賣老,(走私奶粉)真係會判監,千祈唔好以身試法!」
「希望犯罪集團積陰德,唔好咁冇陰公送老人家坐監。」

青年非禮女途人 吳蕙芳:「智障唔係大晒」
裁判官表示明白被告智障,「但唔係大晒」,批評他非禮女性,並且教訓他一餐:「人哋可 ...
佢咁嘅語氣,咩罪都加兩錢重,
睇下邊個犯人唔好彩。

引用:
原帖由 hksword 於 2019-5-17 05:52 PM 發表
法理情具備
想做… 網紅咋!

引用:
原帖由 哈囉灰肚臍 於 2019-5-17 06:00 PM 發表

你連個核心問題系乜都未知。。。
佢講得冇錯!
https://youtu.be/mL4EHh42Zb0
溝通最緊要係搵啱方法!

引用:
原帖由 噢艾絲 於 2019-5-17 03:27 PM 發表
奶粉水貨案 吳蕙芳:「自己國家製造的奶粉,連自己都唔敢食,係咪可悲?這情況是國恥!」
「老當益壯 ,運咁多奶粉,一定都可以承受牢獄之苦。」
「我希望長者唔好恃老賣老,(走私奶粉)真係會判監,千祈唔好以身試法!」
「希望犯罪集團積陰德,唔好咁冇陰公送老人家坐監。」

青年非禮女途人 吳蕙芳:「智障唔係大晒」
裁判官表示明白被告智障,「但唔係大晒」,批評他非禮女性,並且教訓他一餐:「人哋可 ...
不如就第一段講,點解唔飲國產奶粉,係人都知啦,不如你飲啦,簡三鹿禾

引用:
原帖由 b9091 於 2019-5-17 03:54 PM 發表
句句都鬧得好!
有冇鬧王滋瘋?

狗官中意講乜都得

好精警,講得好

法官大人好嘢

引用:
原帖由 哈囉灰肚臍 於 2019-5-17 06:00 PM 發表

你連個核心問題系乜都未知。。。
你理得佢點同入溝通,最緊要寫判詞唔係你咁寫就OK

吊得好

引用:
原帖由 香煎邊緣的主題 於 2019-5-17 06:10 PM 發表

想做… 網紅咋!
只要能夠傳遞到信息俾個犯,其實駛乜咁在意呢啲形式

引用:
原帖由 哈囉灰肚臍 於 2019-5-17 03:55 PM 發表

睇下乜角度。。嚴肅髮院同嚴肅身份,句句吋人簡直無禮,換過方法講唔得?依家同市井之徒有乜分別
對邊種人就用邊種語言

你用字文雅有L用咩, 對住班仆街佢地聽得明, 入到腦咩?
溝通最重要都係對方明你意思啫, 其餘修詞用字都只係次要。

判刑就判刑,輕重按案例及法例量刑,做乜要話人廢及去教訓人?係法官工作一部份?唔做會失識?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]