• 瀏覽: 1,876
  • 回覆: 37
引用:
原帖由 無盡回收的主題 於 2019-5-17 03:14 PM 發表

孖生點算
尾數有4個位可以容納好多資料

包括 check digit

引用:
原帖由 caihk 於 2019-5-17 03:11 PM 發表

4403-03-1999-01-01-1111

深圳市-羅湖區-出生年-月-日-男女
我有一樣要補充, 因為深圳面積細, 所以深圳人的身份證可以細分到羅湖區, 龍崗區, 如果係省的身份證, 一個分區就很大面積.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2019-5-17 03:15 PM 發表
今次大陸係提升回鄉證的自助服務, 例如自助買火車票, 唔係要換證. 以現今的科技, 回鄉證唔需要跟大陸身份證有18個數字.
如果你相信最終係行一國一制

咁無論香港身份證或回鄉證遲早都會對齊18個位

回鄉證變成 0852-1234567-0000000 咁樣就得

引用:
原帖由 caihk 於 2019-5-17 03:17 PM 發表

尾數有4個位可以容納好多資料

包括 check digit
大陸身份證最後一個字係鑑證碼, 我最唔老泥就係在極少情況下出現一個英文字母X, 令身份證的設計唔完整, 即係唔係由頭到尾都係數目字組成, 即係有部份身份證有拉丁字母X, 真係X得少的設計.

引用:
原帖由 caihk 於 2019-5-17 03:22 PM 發表

回鄉證變成 0852-1234567-0000000 咁樣就得
香港冇可能永遠一國兩制的, 鄧小平係講50年不變, 我已申請咗港澳居民居住證, 格式跟大陸身份證一樣, 而且可能日後係用居住證出入海關代替回鄉證.
我預測港澳居民居住證的申請條件, 必定越來越寬鬆, 好似申請回鄉證一樣的條件, 到時回鄉證便拜拜.

大陸E家的自助銀行, 插張身份證入去機器, 就可以辦理業務, 香港的身份證換來換去都冇人用高科技服務, 因為投訴侵犯私隱, 就乜都冇得搞.

引用:
原帖由 caihk 於 2019-5-17 02:41 PM 發表
其實只要將回鄉證變成18個位同大陸身份證睇齊

咁就可以融入大陸個電子化系統
沒用,唔係號碼問題,我有港澳居民居住證,都係18位數字,但一樣不能聯網驗證,呢D唔係幾多位號碼問題,而是大陸公安沒開放基於港澳居民的線上驗證通道,如果開放,就算回鄉證都一樣驗到,和幾多位證件號碼無關。

引用:
原帖由 caihk 於 2019-5-17 03:22 PM 發表

要變都係810000,820000,830000開頭,代表港澳臺,事實上居住證已經是這樣

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]