註冊 登入

[本港新聞評論] 【抵比人玩】港女無理要茶記找散 $1,000 結果呆等一粒鐘

【抵比人玩】港女無理要茶記找散 $1,000 結果呆等一粒鐘 E-mail 此主題給朋友

該網民在一間平民餐廳工作,餐廳的食品價格相宜,例如早餐$30就有交易,找續以細面額紙幣為主,500元紙幣,甚至是100元紙幣很少見,可是有天一名OL以1000元紙幣結帳,而她只是吃了一份30多元的早餐。

網民分享當時早上9時多遇上此情況,內心雖然反白眼,但很客氣地跟那位女食客說︰
小姐,有冇細張少少紙幣?冇咁多散紙找續。
那位食客不客氣地表示:
冇喎!我就係想你找散畀我呀嘛!
該餐廳夥計回說沒有那麼多100元紙幣,詢問可否以10元紙幣及20元紙幣找續,女食客立即回說︰「散成咁梗係唔得啦!」

該餐廳夥計「腦筋急轉彎」即時提議其他方法,建議她放下物品作抵押,外去唱散千元大紙才回來結帳。女食客擺出「港女」姿態回應。
點解要我放低啲嘢做抵押呀,你哋自己出去唱囉,我依家畀咗1000蚊,等住你哋找返900幾蚊比我呀!
該網民見女食客得寸進尺,向她表示「其實我就望到你個銀包入面藍色($20紙幣)、綠色($50紙幣),紅色($100紙幣)都有嘅,你都係要拎張金色(千元「金牛」)出嚟,就唔好怪我哋唔客氣啦。」他安排同事幫忙外出唱錢,特意交帶不用趕急。

過了15分鐘、30分鐘後,OL顯得不耐煩,多次問何以唱錢那麼久︰「有冇搞錯呀,你哋係咪偷錢,咁耐嘅」、「去銀行排?周街都係舖頭你哋唔識唱?」餐廳職員膚衍地回說︰「朝早係難啲唱錢」、「同事去銀行排緊隊,好快就到佢啦」、「唱錢梗係去銀行啦,唔係去邊度唱」。

接著過了45分鐘,女食客愈來愈焦急,表示返工快要遲到,屈服地表示「其實我有散紙,我依家就埋單,唔洗唱散好唔好?」而該網民拒絕她的建議,只表示︰「係囉,真係有啲耐,請你再等等。同事出咗仲未返,仲差你900幾蚊未找返呀!」

最終,該名OL食客苦等了 1 個小時才能從餐廳離開。網民更要取「尾彩」,皮笑肉不笑地向那名食客道謝,下次見!他在發文中透露真相,希望食客要知道店舖職員是沒有義務,去幫各位食客打散大面額紙幣。
其實同事過隔離舖唱錢只係5分鐘,不過去第二度食埋個早餐先返嚟啫,早知叫佢買埋餸先返嚟啦!
其他網民看過分享後,大讚發文網友做得正確,留言表示︰「個OL會唔會深深汲取到教訓 」及「對付呢啲人,你要做得誇張過佢十倍、五十倍、一百倍,咁佢先識衰 !」,另有網民建議其他做法應付這類顧客,例如「 找 900 幾蚊散紙畀佢,叫佢唔好喊 」、「應該貼張告示,500及1000元不設找續,一律當貼士 」等等。

抵撚死! 死臭西! 有散紙又唔比,正臭西!
所以香港茶餐廳,要盡快普及微信支持!

新聞來源連結:
https://sina.com.hk/news/article/20190517/1/67/1/%E6%8A%B5%E6%AF%94%E4%BA%BA%E7%8E%A9-%E6%B8%AF%E5%A5%B3%E7%84%A1%E7%90%86%E8%A6%81%E8%8C%B6%E8%A8%98%E6%89%BE%E6%95%A3-1000-%E7%B5%90%E6%9E%9C%E5%91%86%E7%AD%89%E4%B8%80%E7%B2%92%E9%90%98-10165035.html

精選樓盤
引用:
原帖由 曹木各 於 2019-5-17 10:46 AM 發表

該網民在一間平民餐廳工作,餐廳的食品價格相宜,例如早餐$30就有交易,找續以細面額紙幣為主,500元紙幣,甚至是100元紙幣很少見,可是有天一名OL以1000元紙幣結帳,而她只是吃了一份30多元的早餐。

網民分享當時早上9時多遇上 ...
同意

一个香港朋友当餐厅侍应也是
有一起一个港女去结帐,也是拿了一张一万元纸币出来要求找续

完全没有礼貌
结果她要等了一天也没有人理会
证明他们香港人是傻逼

冇圖冇片

小小的一陣風呀 慢慢的走過來
請你們歇歇腳呀 暫時停下來
海上的浪花兒開呀 我才到海邊來
原來麼你也愛浪花 才到海邊來
1000蚊好多都唔收啦

我係現代人
點解依家日撚日都有呢d作文呃like當新聞

引用:
原帖由 曹木各 於 2019-5-17 10:46 AM 發表

網民分享當時早上9時多遇上 ...
唔好作到咁離譜啦

香港政局特色:一班賤人暗助一班癲人去煽動一班傻人出手做蠢事。賤人永遠坐在上游,唔使上身。
無腦香港很多人越來越冇家教

P.S.西客十個有九個是女性

Del

回覆 引用 TOP

態度問題

本文可能虛構,如有雷同實屬巧合; 所載資料不構成招攬、要約或建議。超連結只供網址參考請勿點擊。勿對號入座。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2019-5-17 10:49 AM 發表

冇圖冇片
毒果喜欢用作文当新闻

这是常识

一千蚊好多茶記唔收。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lovecpc 於 2019-5-17 10:48 AM 發表

同意

一个香港朋友当餐厅侍应也是
有一起一个港女去结帐,也是拿了一张一万元纸币出来要求找续

完全没有礼貌
结果她要等了一天也没有人理会
证明他们香港人是傻逼 ...
香港有1万蚊面值既錢嗎?

你係唔係去左火星個香港呀?

引用:
原帖由 情.迷 於 2019-5-17 11:03 AM 發表

無腦香港很多人越來越冇家教

P.S.西客十個有九個是女性
一定要比啲顏色班港女睇!

回覆 引用 TOP

個OL抵死!濫用自身“權益”。抵比人玩!
茶記伙記抵讚!有招呼啦!
你要唱錢丫嘛,派人去銀行幫你唱,服務態度一流

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2019-5-17 10:50 AM 發表

1000蚊好多都唔收啦
1000蚊紙 (同埋一毫/兩毫/五毫)  都係合法貨幣, 如果個個都唔肯收不如取消流通佢算勒.
至於 大家是否有唔方便盡量避免? 都係既, 但我覺得呢個係人情並非道理

本文可能虛構,如有雷同實屬巧合; 所載資料不構成招攬、要約或建議。超連結只供網址參考請勿點擊。勿對號入座。
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。