• 瀏覽: 66,761
  • 回覆: 437
  • 追帖: 2
好無聊

假新聞

又會放個伙記出去成粒鐘嘅

引用:
原帖由 家中清涼的盡頭 於 2019-5-17 11:28 AM 發表

有點不可信,因為1000元係法定貨幣,若果事主向消費者委員會投訴,佢呢間野有排煩,反而我觀察到呢度既人的留言
,我認為質素低劣到不堪,難度侵侵用屠龍刀殺到班支那片甲不留,大陸人真係格衰 ...
其實間食肆只係話無咁多100蚊紙找續, 可唔可以用10蚊20蚊代替時, 個客話唔得喎!
結果間食肆都搵人出去幫佢換 (只係時間耐), 就算向消委會投訴, 都未必成立 (個客自己有散紙但堅持比1000蚊紙).

引用:
原帖由 lovecpc 於 2019-5-17 11:09 AM 發表

毒果喜歡用作文當新聞

這是常識
https://sina.com.hk/news/article ... 呆等一粒鐘-10165035.html

大陸喱唔識睇英文link,乜柒都話係蘋果新聞

重作

引用:
原帖由 家中清涼的盡頭 於 2019-5-17 11:21 AM 發表

$1000是香港的法定貨幣,點解食客要比人玩?我唔係好明你的心態,你又唔識港女,點解要有種見人扑街的態度?
雖然日本亦有類似情況,叫人用少點面額付款,但唔可以有強迫性的 ...
你扒下文後先答咀啦, 個港女有散紙, 點解係都要去茶記打散先? 我都係食客, 我唔會偏幫茶記, 只係覺得呢個港女玩野在先, 唔怪得人. 其實偏文係咪講緊你呀? 你有機會响呢度庶你自己平反一下架喎.

引用:
原帖由 曹木各 於 17-5-2019 10:46 AM 發表
https://rs3.sinahk.net/cap/9/2019/05/17/6/668f950558ce72b1d923f0d155973b3f.jpg

該網民在一間平民餐廳工作,餐廳的食品價格相宜,例如早餐$30就有交易,找續以細面額紙幣為主,500元紙幣,甚至是100元紙幣很少見,可是有天一名OL以1000元紙幣結帳,而她只是吃了一份30多元的早餐。

網民分享當時早上9時多遇上 ...
抵__死

引用:
原帖由 samsampigpig 於 2019-5-17 11:21 AM 發表

一萬元紙幣

用假銀紙犯法喎!
香港紙幣最大面值係1000.
佢能佢喺下面上嚟呢,一萬已經係最細張下面通貨膨脹得好緊要,已經出到十億面額紙幣

死港女自己攞嚟衰,理應賠償茶記一個鐘缺少一位伙記的損失

每日都有呢D以港女或大媽為題嘅作文⋯

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]