• 瀏覽: 66,751
  • 回覆: 437
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 家中清涼的盡頭 於 2019-5-17 11:28 AM 發表

有點不可信,因為1000元係法定貨幣,若果事主向消費者委員會投訴,佢呢間野有排煩,反而我觀察到呢度既人的留言
,我認為質素低劣到不堪,難怪侵侵用屠龍刀殺到班支那片甲不留,大陸人真係格衰 ...
雖然我都覺得唔可信,或者有部份誇大左,
但依內容提到話可以找10元20元比事主,但事主話唔得,咁10元20元又咪係法定貨幣,點向消費者委員會投訴.

引用:
原帖由 lrr174 於 2019-5-17 11:13 AM 發表

1000蚊紙 (同埋一毫/兩毫/五毫)  都係合法貨幣, 如果個個都唔肯收不如取消流通佢算勒.
至於 大家是否有唔方便盡量避免? 都係既, 但我覺得呢個係人情並非道理 ...
極之同意,一係你大大隻字一千蚊紙唔收,否則我唔覺道理在餐廳嗰便!
但,我亦同意某d師兄所講,呢單所謂新聞係作出嚟

引用:
原帖由 曹木各 於 2019-5-17 10:46 AM 發表

該網民在一間平民餐廳工作,餐廳的食品價格相宜,例如早餐$30就有交易,找續以細面額紙幣為主,500元紙幣,甚至是100元紙幣很少見,可是有天一名OL以1000元紙幣結帳,而她只是吃了一份30多元的早餐。

網民分享當時早上9時多遇上 ...
香港人3個字仲臭過坑渠

引用:
原帖由 家中清涼的盡頭 於 2019-5-17 12:21 PM 發表

邊度有商舖教個客做野架?你想清楚,你要求個客點做?不如我比你官你做啦
唔好講笑啦, 你睇睇你去買樓, 你去上網等, 你去銀行買基金存款,
睇下係你教佢地, 定佢教你點做?
還是你認為食硬間舖, 顧客大晒?

茶記無義務幫你打散銀紙!
大條道理玩撐呢D死港女!

一篇作文引黎一堆仇港女ge人咬牙切齒咁鬧,
都幾有娛樂性!👍👍👍

應該無可能,好多餐廳貼住話唔收一千。但家人兼職的士,又遇到乘客明知寫著唔收一千,都落車先話無散紙,甚至有人話自己無港幣。。

下次醒D

完全不信

引用:
原帖由 曹木各 於 17/5/2019 10:46 發表
https://rs3.sinahk.net/cap/9/2019/05/17/6/668f950558ce72b1d923f0d155973b3f.jpg

該網民在一間平民餐廳工作,餐廳的食品價格相宜,例如早餐$30就有交易,找續以細面額紙幣為主,500元紙幣,甚至是100元紙幣很少見,可是有天一名OL以1000元紙幣結帳,而她只是吃了一份30多元的早餐。

網民分享當時早上9時多遇上 ...
唔知點解,好容易就認為,個 OL 係幾年前有份佔中嘅大學生,出咗嚟做嘢幾年,都改唔到凡事老馮、自己永遠是對的嘅心態。

引用:
原帖由 古埃及文明 於 2019-5-17 11:17 AM 發表

唔好上香討啦大陸喱,殘體字都算啦,一萬蚊紙幣,屌你個hi咩
咁係咪令你好反感呢?
人地係咪好成功咁令你反感呢?

做得好。
不過講返轉頭, 部份銀行去第二間銀行提款最少要500...... 有時仲要出一張大牛比你

想睇條女個樣

引用:
原帖由 mm170240279 於 2019-5-17 12:18 PM 發表

其實是有法律定明的, 只是沒罸則罷了,
很難想像一國有發鈔權的地方在當地不能使用法律承認的當地貨幣的,
客人有時得一千元紙幣在身, 可能只是他一時大意,
不能說他玩野,
但呢d新聞你唔使認真喎, 我唔信餐廳話比一二十個客,
要理佢感受囉, 你照找比佢,
佢唔收或係度嘈, 已經報警啦 ...
法律只係列明一千元紙幣係法定貨幣. 政府認可。
發鈔銀行不能拒收,政府亦會承認你有一千蚊財產。
但私人間既交易, 沒有法律到明一定要俾指定既法定貨幣的.

仲有, 作為法定貨幣,它是一種有效和合法的支付媒介,在法律上被視為可充分及有效地履行支付義務。
即係說,
如果你去食野, 你俾港幣, 不會當你食霸王餐。
但如你只有人民幣, 拒絕俾港幣, 如果店鋪唔同意, 可以當你沒有履行支付義務, 有權可以當你食霸王餐。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]