• 瀏覽: 76,101
  • 回覆: 8
  • 追帖: 9
+2
引用:
原帖由 lwklwk8742 於 2019-5-16 03:58 PM 發表
國家移民管理局等16個部門今日在北京召開推動出入境證件便利化應用部際聯席會議,和出入境證件身份認證服務平台推介會。據悉,今年10月起,港澳居民華僑可享受逾30項公共民生服務便利,內容包括交通運輸、金融、通訊、教育、醫療、社保、工商、稅務、住宿等9個領域。據了解,今年10月起,...

http://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/2019 ...
大陸人又有籍口湧曬落嚟爭呢樣爭嗰樣啦!唉!
😰😓😪😢😥

引用:
原帖由 野人1 於 2019-5-16 04:34 PM 發表

一向都係先畀甜頭你,漸漸未到2047互聯互通。
right!
👍👍👍👍👍👍👍

引用:
原帖由 出得黎行 於 2019-5-16 05:30 PM 發表

好行唔送,記住賣左樓先,免得到時共產黨話你逃稅,你返香港都要移交你上大陸受審,沒收個人全部財產,剝奪政治權利
中曬,一針見血,非常到位!好!
👏👏👏👏👏👏👏👏👏
👍👍👍👍👍👍👍👍👍

引用:
原帖由 藍痴瘋 於 2019-5-16 06:49 PM 發表
有權利就有義務,唔會白比你的
噉香港人有話過要咩???
😫😩

引用:
原帖由 leechilam 於 2019-5-16 08:12 PM 發表

買樓和金融的東西很復習 1.一國兩制,二地的金融制度完全不同,大陸對人民幣和外匯都有管制。2.現在資産價格都係高位,所以對境外人士特別限制,這個不會因拿了居住證就會有很大改變,至少是不可能和拿住中華人民共和國居民身份證的人一樣待遇。3.你說的買車,冇咩限制,只係貸款買車比較麻煩。4.微信支付寶係可以用,但花唄(消費信用額度)你開通到嗎?在境外你能用綁定了大陸銀行卡的支付寶和微信消費嗎?有很 ...
really?
😳

黐線嘅!香港人唔需要!
😡😰😨

作野?
👎👎👎👎👎

感覺香港好撚亂!
遲d d大陸人湧曬落嚟香港,
到時,本土的香港人真係冇埞企,
有本事嘅就快啲移民離開香港喇,
香港冇哂希望架喇,
但祇有一個人話非常好,
嗰個就係傀儡政府北京嘅扯線公仔林鄭月娥拉啦!
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

No Good!
😱

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]