註冊 登入

[本港新聞評論] 回鄉證10月起「升格」 港澳居民內地享逾30項公共服務 香討焦點

引用:
原帖由 200kk 於 2019-5-16 04:06 PM 發表

這樣無回鄉證的飯民以後就無咗好多方便  
佢地有去爺老嘅門路,都正架。

聖經傳道書第三章曰:「凡事都有定期,天下萬物都有定時。生有時,死有時⋯⋯懷抱有時,不懷抱有時;尋找有時,失落有時;保守有時,捨棄有時。」

回覆 引用 TOP

精選樓盤
引用:
原帖由 今天的事今晚做 於 2019-5-16 05:53 PM 發表

樓主都幾 on9 ,內地人有香港身份證咩,乜 9 都話人攞香港著數,反中反上腦。
好明顯係你無睇清楚樓主寫乜講乜就係度鬧,睇清楚內容先啦,鬧人反中鬧上腦~

引用:
原帖由 carrier12 於 2019-5-16 04:12 PM 發表

其實我真心吾明D 7頭咁吾鐘意中國,又要賴死糸中國地方,學林榮基,吾信中共,吾返香港咪大家好囉
1。冇地方收,比英國老當垃圾廢棄左
2。要痴住大陸先搵到食。

回覆 引用 TOP

咁之前申請咗居住證啲咪多餘咗?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sunny805 於 2019-5-16 06:07 PM 發表

唔使理佢架,取消或冇去申請回鄉證咩得羅。
挑,取消一国兩制,自由出入仲直接啦,正ML

引用:
原帖由 lwklwk8742 於 2019-5-16 03:58 PM 發表

國家移民管理局等16個部門今日在北京召開推動出入境證件便利化應用部際聯席會議,和出入境證件身份認證服務平台推介會。據悉,今年10月起,港澳居民華僑可享受逾30項公共民生服務便利,內容包括交通運輸、金融、通訊、教育、醫療、社保、工商、稅務、住宿等9個領域。據了解,今年10月起,...

http://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/2019 ...
要你灭亡先要你瘋狂,醒下啦

回覆 引用 TOP

冇乜興趣

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lwklwk8742 於 2019-5-16 16:09 發表

我講嘅系事實,ok????
將自己幻想當成事實,係思覺失調病癥,或吸食精神毒品的後遺症。

陳淑莊: 市民支持便支持, 我可以繼續反對囉.

回覆 引用 TOP

可以租住四星以下旅店同民宿末?

警吿:頭像相片為本人財產,本人不批准其他人仕使用,如有盜用,報警查辦。
本人在香港討論區只擁有'運動鞋'唯壹帳號,此帳號早於2004年註冊,其他皆為冒仿者
本人並非單車業界人仕亦不接受任何方式之商業贊助行為,如對本人身份有任何懷疑,請向本版版主查詢。

回覆 引用 TOP

好明顯大灣區個Project唔sell得啦
愛國打手們努力呀
大灣區靠你地喇

回覆 引用 TOP

問題來了 咁到時港台澳居住證有無用 

所謂便利系咪一樣?咁申請左港台澳居住證又有咩用?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lwklwk8742 於 2019-5-16 03:58 PM 發表

國家移民管理局等16個部門今日在北京召開推動出入境證件便利化應用部際聯席會議,和出入境證件身份認證服務平台推介會。據悉,今年10月起,港澳居民華僑可享受逾30項公共民生服務便利,內容包括交通運輸、金融、通訊、教育、醫療、社保、工商、稅務、住宿等9個領域。據了解,今年10月起,...

http://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/2019 ...
要求波叔派四千蚊14億同胞

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 走刀口 於 2019-5-16 06:12 PM 發表

好明顯係你無睇清楚樓主寫乜講乜就係度鬧,睇清楚內容先啦,鬧人反中鬧上腦~
你真喺覺得樓主無立場先決?

引用:
原帖由 sam0207sam 於 2019-5-16 04:12 PM 發表

大陸有雙向平等就唔會有貿戰產生啦!
呢個應該同美國講

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。