• 瀏覽: 76,111
  • 回覆: 566
  • 追帖: 9
+2
引用:
原帖由 lwklwk8742 於 2019-5-16 04:09 PM 發表

我講嘅系事實,ok????
你估嘅就係事實?

醫療我地要比正價,佢地有醫保,平好很多

點解呢度咁撚多人瀨共架,正垃圾

引用:
原帖由 01578274327002 於 2019-5-18 03:19 AM 發表
你過多10年後D細路長大成人,就真係冇分內地人和香港人!
內地兒童來香港讀書識字,變相香港人接受左內地人
咁仲點解要區分香港和內地呢?
反正未來天下都係屬於內地和香港人,
等D細路長大,D內地細路和香港細路玩大,
到時係D老GA唔接受!後生GA完全承認內地
有冇聽到依家少人說英+白話了?
依家D人國語+白話

唔同港英時期了 ...
我而家都好鼓勵子女好好用普通話. 我幾十年前睇唔起大陸人,當時大陸好窮,全部無産階級.
自覺香港出世的我是有優越感,又好嚮往西方世界. 讀書時唔學好普通話. 一路都唔識. 而家先後悔.
大陸仍有好多缺點,很多改善空間,但比起以前已經大不同,如今有些香港人卻停在以前. 只記住文革,六四,卻看不到進步.
早幾日我睇一套大陸電影,大陸已經不同了.
大陸人無論生活及思想,不段改變中.
香港人,已經無聲無息地被超前.
香港現正已經沒有任何値得驕傲的地方.
為下一代著想,學校應該由低年班開始改得簡體字,他們大過便會明白好處.
三千幾萬人對十幾億人. 無論市埸及圈子. 香港只是一個小地方. 發展空間有限.
世界輪流轉. 未來香港人很可能逆轉,渴望移民返大陸. 但沒有優勢下,可以做什麼?

小心稅項可能都變平等

引用:
原帖由 出得黎行 於 2019-5-16 04:29 PM 發表

你係咪香港人住香港?

聽日全國14億人可以來香港睇政府醫院,享香港人一樣福利,排隊上公屋,填表攞4000蚊,大陸老人享香港2蚊搭車。你仲要唔要大陸呢啲所謂便利港人既福利? ...
斷估你好在行

會方便好多。

引用:
原帖由 車站花色神童 於 2019-5-16 07:03 PM 發表

你地引以為傲嘅東江水呀
貴深圳東莞7倍
比人揾左笨幾十年
仲日日東江水呀東江水
人地笑緊你班港人太善良
你睇過兩邊份約未?香港份約同深廣一樣?

提供係好就唔洗來香港去外國啦,要對等後,香港係點自己想下

引用:
原帖由 鬼屋粗俗的羊羊 於 2019-5-16 07:21 PM 發表
65歲香港人返深圳搭地鐵唔使俾錢、大陸人來香港搭地鐵都冇要求唔使俾錢、人地大陸政府大方啫!唔好小人之心、度君子之腹!
高尚港人著數攞盡 國際間個朵重臭過屎

引用:
原帖由 erectdick 於 2019-5-16 04:02 PM 發表
相向平等!
我100個人請你一個食飯,你請返我地100個人食飯?

我唔要呢d福利,我要取消送中條例

屌,大家都系同胞,使唔使咁撚小家啊?

多L謝!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]