• 瀏覽: 76,094
  • 回覆: 566
  • 追帖: 9
+2
引用:
原帖由 leechilam 於 2019-5-16 07:29 PM 發表
這個證又廢了嗎???講好的和內地居民同等待遇呢???這篇文說包埋華橋在內,就無可能係真正的國民待遇。。我係要和持大陸身份證的一模一樣的公民待遇,唔係要呢D變質了的所謂國民待遇。。 ...
你問得好呀,我就係講呢回事,可能共產黨怕香港人唔去攞,所以升格回鄉證,一定有下一步行動

你不如了解下,如果回鄉證改為大陸號碼格式,你起國內所擁有既資產,點證明你係持有人好過啦

之前換證次數個單野都搞到一鑊泡

引用:
原帖由 charlir2005 於 2019-5-16 04:07 PM 發表
根據樓主理論, 你請我食大餐都係想害我膽固醇啦

戴有色眼鏡眼鏡或敵對視覺的,都會係咁。無辦法,被洗腦的後果。
有得選擇,你可不用。但就一定加d負面野去看待。

以前申請落都有,係社保冇,分別唔大。

有福利有義務,計內地稅仲貴。

升級後回鄉証部份功能同港澳居民居住證重疊

其實而家有啲人還停留古代空間咁,
社會不斷發展,不繼優化,大陸不斷
向前創新,越來越好,大陸城市會超越
香港係事實,大陸富起來,民生亦都會
自然改變,各方面對人民支援亦都提升
我相信他朝有日大陸城市超越香港後
香港可以全面解除關口,自由進出一體化

引用:
原帖由 hikit2002 於 2019-5-16 07:47 PM 發表

我反而唔系擔心呢的銀行,微信 因回鄉證都可以辦到
我申請居住證系為方便買樓買車 其次先系高鐵之類...
買樓和金融的東西很復習 1.一國兩制,二地的金融制度完全不同,大陸對人民幣和外匯都有管制。2.現在資産價格都係高位,所以對境外人士特別限制,這個不會因拿了居住證就會有很大改變,至少是不可能和拿住中華人民共和國居民身份證的人一樣待遇。3.你說的買車,冇咩限制,只係貸款買車比較麻煩。4.微信支付寶係可以用,但花唄(消費信用額度)你開通到嗎?在境外你能用綁定了大陸銀行卡的支付寶和微信消費嗎?有很多針對大陸居民的境外支付寶消費優惠,你享受到嗎?5.去年人社部發布香港居民買社保辦法,其中持港澳居民居住證的能在居住地以非就業形式買社保,即用個人名義買社保,但實際上去到社保局問係唔得的,依然要以就業形式即掛在公司上買社保。
香港人在大陸各種不方便,各種非國民待遇我已經身有領會,我只係想有個渠道和辦法能和持大陸身份證的人一模一樣的待遇都咁難。。

引用:
原帖由 lwklwk8742 於 2019-5-16 03:58 PM 發表
國家移民管理局等16個部門今日在北京召開推動出入境證件便利化應用部際聯席會議,和出入境證件身份認證服務平台推介會。據悉,今年10月起,港澳居民華僑可享受逾30項公共民生服務便利,內容包括交通運輸、金融、通訊、教育、醫療、社保、工商、稅務、住宿等9個領域。據了解,今年10月起,...

http://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/2019 ...
內地福利比香港好

引用:
原帖由 leechilam 於 2019-5-16 08:12 PM 發表

買樓和金融的東西很復習 1.一國兩制,二地的金融制度完全不同,大陸對人民幣和外匯都有管制。2.現在資産價格都係高位,所以對境外人士特別限制,這個不會因拿了居住證就會有很大改變,至少是不可能和拿住中華人民共和國居民身份證的人一樣待遇。3.你說的買車,冇咩限制,只係貸款買車比較麻煩。4.微信支付寶係可以用,但花唄(消費信用額度)你開通到嗎?在境外你能用綁定了大陸銀行卡的支付寶和微信消費嗎?有很 ...
really?
😳

引用:
原帖由 charlir2005 於 2019-5-16 07:44 PM 發表

所有同大陸有關都係陰謀論,但係回歸廿年又講唔出害左香港乜嘢?

呢的叫妄想被逼害症,好多低質素既井蛙國人都有

引用:
原帖由 版煮報夢 於 2019-5-16 05:20 PM 發表

我夠唔明啲7頭唔直接返大陸住  留喺香港把七咩
因為香港已經糸中國,我中國香港人住糸自己地方好滿意,糸D 垃圾喜歡賴死吾走

引用:
原帖由 出得黎行 於 2019-5-16 04:29 PM 發表

你係咪香港人住香港?

聽日全國14億人可以來香港睇政府醫院,享香港人一樣福利,排隊上公屋,填表攞4000蚊,大陸老人享香港2蚊搭車。你仲要唔要大陸呢啲所謂便利港人既福利? ...
你理解能力糸咪有問題,邊個話會放十三億人落香港

至醒係你

引用:
原帖由 soilvvang 於 2019-5-16 07:26 PM 發表

唔識就不要死充,你只講上海塔,故宮,長城有收貴你嗎?老人有無半價?知唔知?
咁又係咪事實呢
唔通我老吹?
不如又答下我點解香港飛大陸同深圳飛大陸會貴咁多架
係咪因為香港係中國境外?

引用:
原帖由 鼠貓 於 2019-5-16 07:29 PM 發表

你講埋呢D野,證明你有HKD,身為中國香港人,又唔認中國人
得啦,酸到某D人9軟
慘得過D人明明係內地公民
又唔L認呢

一個字, 好!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]