• 瀏覽: 15,914
  • 回覆: 263
+8
引用:
原帖由 dditto 於 2019-5-16 07:15 PM 發表
中國都無比FACEBOOK,GOOGLE等企業係中國營運啦,好意思叫人公平開放,笑死人
依2間係唔願意接受中國法律而退出中國市場。

但好明顯華為願意接受規管及同美國對話解釋,但美國在攞不出證據下憑空猜想的指控而封殺,性質完全唔同,美國點解想搞冧華為,大家都心知肚明。

「華為失去美國市場,死硬」
樓主呢句不對
若禁止美國公司同華為交易,意味華為拿不到美國專利蕊片,即是全世界都願意跟華為做生意,華為也交不出貨,即使華為有技術也不能山寨美國專利蕊片,美國沒有5G技術,但2G至4G都由美國專利,華為通訊網絡也不能同時操作各通訊協定,恐怕也沒國家會買。
今次唔知華為點破解

引用:
原帖由 佢係乜水 於 2019-5-16 08:36 PM 發表

我真係好孤陋寡聞

摘要:去年印度功能手機增長速度超過智能手機,為11%。此外,印度已成為中國手機廠商的第二故鄉,中國手機制造商去年在印度智能手機市場所占的份額達到60%,高于2017年的54%。

https://awtmt.com/articles/34 ...
如果美丶日丶台丶韓⋯聯手不供應手機零件給中國。
在手機市場佔有率達到60%的中國手機將撤底離開印度。
並被印度廉價手機所打敗及取代。

嘩慰兇多吉少

引用:
原帖由 插旗2 於 2019-5-16 09:00 PM 發表

並被印度廉價手機所打敗及取代。 ...
第一, 日, 台, 韓的工人要食飯嗎 ? 同錢鬥氣 ?
第二, 中國是全球第一大消費市場, 佢哋肯放棄?
第三, 中國國內已有這方面的技術, 只是有點差距, 有幾千億美元的市場需求, 相信中國廠商的生產技術進步的速度會好快, 他們聯手只可以阻到一陣, 唔可以阻到太耐

引用:
原帖由 插旗2 於 2019-5-16 09:00 PM 發表

並被印度廉價手機所打敗及取代。 ...
如果 日 台 韓 不供應手機零件俾大陸
即是叫他們慢應自殺

引用:
原帖由 屢禁不改 於 2019-5-16 02:50 PM 發表
【Now新聞台】美國總統特朗普簽署行政命令,禁制美國企業採購和使用來自外國對手可能威脅國家安全的電訊技術和設備,被視為針對華為和中興等中國電訊設備供應商。而美國商務部將華為列入管制清單,華為指行動只會損害美國自身利益。

華為失去美國市場,死硬, ...
樓主太天真

睇垃圾傳媒睇撚到變弱智

引用:
原帖由 dditto 於 2019-5-16 07:15 PM 發表
中國都無比FACEBOOK,GOOGLE等企業係中國營運啦,好意思叫人公平開放,笑死人
乜你唔知google跪求重返中國咩

引用:
原帖由 無聊的小市民 於 2019-5-16 09:08 PM 發表

如果 日 台 韓 不供應手機零件俾大陸
即是叫他們慢應自殺
全世界咁多手機商(大陸除外)同美丶日丶台丶韓…買嘢,為何會慢性自殺?

引用:
原帖由 一個飯煲三個蓋 於 2019-5-16 09:12 PM 發表

我部Mate 20 Pro應該冇乜外國零件。
你又知?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]