• 瀏覽: 15,996
  • 回覆: 263
+8
引用:
原帖由 肉雞 於 2019-5-16 11:06 PM 發表
呢個係美國出口黑名單,美國公司唔可以賣野俾黑名單內任何公司,要逐單審批。
咁煙條、超微、高通要賣蕊片俾某類公司就難。噢,無左某d客好似話高通會執喎,所以唔好鬧,鼓掌啦。
全面冷戰開始了,瞎折騰搞出個大頭佛。
愛國家、愛民族,好在夠強大,有自主研發精片,春天過了,現在怕該有得應市吧,唔怕美國唔賣蕊片,中興白白風雪裸求供貨了。

...
應對高通不致全面影響。如手機cpu , 高通冇咩做華為生意。 因如真的禁高通出口中國,此步係七傷拳亦都做得太絕。

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2019-5-16 11:02 PM 發表

侵侵己超越中共,比中共更封閉,更獨裁!美國大悲劇!
佢驚到用高牆圍住自己!

真係輸打贏要,以後中國對老美所有電子,飛機,汽車或重型機械,所有都要簽無後門和自毀保證。

引用:
原帖由 dditto 於 2019-5-16 09:19 PM 發表

咪就係唔開放比人做,封死人地,憑咩嘈住入人地市場
中國一向對FB,GOOGLE抱持開放態度,不過必需遵守中國法律,係人地兩間公司唔想遵守

引用:
原帖由 JohnKimGTR 於 2019-5-16 11:13 PM 發表

哈哈!睇吓狗主幾時派袋大豆俾班尾狗作為狗糧
香討成班尾狗升咗呢~

唔使食屎有大豆食喎~

引用:
原帖由 一個飯煲三個蓋 於 2019-5-16 09:10 PM 發表
中國禁艾瘋出口。
手機電子零件收25℅入口稅。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]