• 瀏覽: 15,997
  • 回覆: 263
+8
引用:
原帖由 插旗2 於 2019-5-16 07:45 PM 發表
美,台,韓,日⋯聯手禁制電子零件供應華為和中興。
華為和中興即時執得。  
美,台,韓,日⋯聯手禁制唔買電子零件比華為和中興,公司唔蝕都要大幅裁員啦

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2019-5-16 09:13 PM 發表
乜你唔知google跪求重返中國咩
咪就係唔開放比人做,封死人地,憑咩嘈住入人地市場

引用:
原帖由 插旗2 於 2019-5-16 09:15 PM 發表

全世界咁多手機商(大陸除外)同美丶日丶台丶韓…買嘢,為何會慢性自殺?
其實你未知這四個國家的收入情況
你最好睇下這四個國家的GDP先啦

美國真係咁把炮 唔使連自己嘅洋垃圾都搞唔掂 出口去人哋國家就叫做足環保 到人哋唔收 自己就污糟垃圾 咁對佢仲有咩信心

引用:
原帖由 佢係乜水 於 2019-5-16 09:07 PM 發表

第一, 日, 台, 韓的工人要食飯嗎 ? 同錢鬥氣 ?
第二, 中國是全球第一大消費市場, 佢哋肯放棄?
第三, 中國國內已有這方面的技術, 只是有點差距, 有幾千億美元的市場需求, 相信中國廠商的生產技術進步的速度會好快, 他們聯手只可以阻到一陣, 唔可以阻到太耐 ...
A 美帝供應科研和技術,日、台丶韓 不跟從的話即是同美帝和金錢鬥氣。
B 打瓜中國手機商,再攻佔中國手機市場才可以為所欲為!
C 晶片是外星科技,人類研發係不可能,大陸再掟多一千萬億也是徒勞無功的!

引用:
原帖由 無聊的小市民 於 2019-5-16 09:19 PM 發表

台灣只是個省, 唔係國家

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2019-5-16 09:18 PM 發表
美,台,韓,日⋯聯手禁制唔買電子零件比華為和中興,公司唔蝕都要大幅裁員啦
華為、中興瓜柴,印度取代中國手機市場,四大晶片國家賣貨比印度何需大幅裁員?

引用:
原帖由 插旗2 於 2019-5-16 09:23 PM 發表

A 美帝供應科研和技術,日、台丶韓 不跟從的話即是同美帝和金錢鬥氣。
B 打瓜中國手機商,再攻佔中國手機市場才可以為所欲為!
C 晶片是外星科技,人類研發係不可能,大陸再掟多一千萬億也是徒勞無功的! ...
美日台韓的廠商唔供應晶片畀中國, 只係每年做少3千幾億美元生意, 大不了裁員, 冇嘢架 再唔係美政府補貼這個數給廠商囉, 再再唔係用晶片當薪金出畀工人囉, 工人的家庭把晶片當飯食囉

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2019-5-16 09:18 PM 發表
這正是我所擔心的,如果中國無得入口晶片,唔單止手機,係成個中國都好大件事

引用:
原帖由 無聊的小市民 於 2019-5-16 09:19 PM 發表

唔夠講轉移視線話要去睇四個國家的GDP

美國佬感覺中國控制經濟咁成功!
照抄

引用:
原帖由 佢係乜水 於 2019-5-16 09:24 PM 發表

台灣只是個省, 唔係國家
謝謝提醒
一時忘記了

為限制一個中國企業,居然宣布“緊急狀態”美利賤不是真急了,就是特爛譜真瘋了!

唔供應晶片,中國唔供應稀士。大家一齊慢發展

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]