• 瀏覽: 15,952
  • 回覆: 263
+8
引用:
原帖由 佢係乜水 於 2019-5-16 09:39 PM 發表

最怕手機市場食唔到, 晶片市場又逼出一些白菜價的競爭對手
都話晶片係外星轉移科技,人類只可以研發低端晶片。
白菜價晶片賺到既錢咪又係倒落去研發上面。
研發既資金最後係倒落海

班井底化膿功蟲仔真係笑死冇命賠, 去睇下果D 同呢單野有關既報導同評論, 有冇提過晶片同部件, 先黎打飛機啦.

仲有, 華為唔做美國佬生意收少兩億 (即係 0.2%), 但係除非美國佬唔搞 5G, 如果佢地唔理用邊個承包. 一樣要磅水比華為.

引用:
原帖由 rukawa635 於 2019-5-16 09:39 PM 發表

你知道美國賣給中國的晶片有好多都係加工再出口嗎(如iphone)?廠家只要將生產線移離中國,咁晶片何來滯銷?郭台銘已經做緊/完
中國手機商一年購買3千幾億美元晶片, 全是iphone買 ? vivo, oppo, 小米等國產手機用樹葉做晶片 ?  現在美國的黑名單是針對中國公司, 搬離中國, 美國會扮盲 ? 再講, 這些國產手機如果呢個大敵當前的時候咁樣跳船, 國民會買他們的手機 ?

可以將波音列入黑名單。反正波音係上市公司,華為唔係。

引用:
原帖由 插旗2 於 2019-5-16 09:46 PM 發表

都話晶片係外星轉移科技,人類只可以研發低端晶片。
白菜價晶片賺到既錢咪又係倒落去研發上面。
研發既資金最後係倒落海
同樣一億的研發費用, 14億人攤分和3億人攤分, 分別大嗎 ? 點解中國生產的可以白菜價, 就是14億人口市場和3億人口市場的分別, 我每人賺一蚊已有14億元, 你要每人賺4蚊幾才有14億元

引用:
原帖由 無聊的小市民 於 2019-5-16 09:43 PM 發表

原來你覺得轉移視線哪
但是你不知道 日 韓 台 美
賣給大陸的手機芯片和手機零件佔領GDP幾多份量
再加上同大陸交惡
他們出口到大陸的貨品又如何呢
這麼簡單的問題
是否直接影響GDP呢
這是否因為他們做的事要承受後果嗎 ...
一個晶片佔一部手機價格很少。
但影響一部手機賣不賣得出事大。
美日台韓不供應手機零件給華為和中興 業職損失輕微。
但華為和中興因此而賣不出手機影響就會很大。
影響GDP對華為和中興來說係對的。
對美日台韓來說是不對。

引用:
原帖由 插旗2 於 2019-5-16 10:00 PM 發表

對美日台韓來說是不對。 ...
如果真係如你所講係小事, 美國政府的黑名單點解只是管制採購, 不管制供應 ?

引用:
原帖由 佢係乜水 於 2019-5-16 09:48 PM 發表

中國手機商一年購買3千幾億美元晶片, 全是iphone買 ? vivo, oppo, 小米等國產手機用樹葉做晶片 ?  現在美國的黑名單是針對中國公司, 搬離中國, 美國會扮盲 ? 再講, 這些國產手機如果呢個大敵當前的時候咁樣跳船, 國民會買他們的手機 ? ...
看來你不知道,中國所謂自家製的晶片,大部份既部件或者半導體都係從美國購入,或者攞佢地專利,如高通.依家係講緊美國或者其他外國公司生產線搬離中國,美國當然歡迎.而中國公司唔可以買呢D部件,當然對美國有影響,但係比起中國公司所受既影響黎講,係少事,再講如果中國咁利害,點解今次唔加晶片同電腦既關稅?

我當然希望中美打唔成呢場仗,但我更希望中國錯判形勢,變左另一個嘉慶.......

引用:
原帖由 佢係乜水 於 2019-5-16 09:53 PM 發表

同樣一億的研發費用, 14億人攤分和3億人攤分, 分別大嗎 ? 點解中國生產的可以白菜價, 就是14億人口市場和3億人口市場的分別, 我每人賺一蚊已有14億元, 你要每人賺4蚊幾才有14億元 ...
白萊價晶片安放在手機上運算必定龜速。
有很多視效上和操作上的功能也欠奉。
咁既手機有卵人買咩!

美國🇺🇸失去華為,死硬

引用:
原帖由 插旗2 於 2019-5-16 10:04 PM 發表

白萊價晶片安放在手機上運算必定龜速。
有很多視效上和操作上的功能也欠奉。
咁既手機有卵人買咩!
可以將漢芯一號放入去既...............

引用:
原帖由 rukawa635 於 2019-5-16 10:04 PM 發表

看來你不知道,中國所謂自家製的晶片,大部份既部件或者半導體都係從美國購入,或者攞佢地專利,如高通.依家係講緊美國或者其他外國公司生產線搬離中國,美國當然歡迎.而中國公司唔可以買呢D部件,當然對美國有影響,但係比起中國公司所受既影響黎講,係少事,再講如果中國咁利害,點解今次唔加晶片同電腦既關稅?

我當然希望中美打唔成呢場仗,但我更希望中國錯判形勢,變左另一個嘉慶....... ...
我從來唔覺得中國厲害, 我只是認為晶片商停止供應中國手機商, 是7傷拳, 傷人1000, 自傷800, 唔係某些人所講只是中方受傷

引用:
原帖由 屢禁不改 於 2019-5-16 02:50 PM 發表
【Now新聞台】美國總統特朗普簽署行政命令,禁制美國企業採購和使用來自外國對手可能威脅國家安全的電訊技術和設備,被視為針對華為和中興等中國電訊設備供應商。而美國商務部將華為列入管制清單,華為指行動只會損害美國自身利益。

https://images-news.now.com/newsimage/NewsImage/US-HUAWEI-190516-13.jpg

華為失去美國市場,死硬, ...
樓主9up, 死硬,完。

引用:
原帖由 插旗2 於 2019-5-16 10:00 PM 發表

對美日台韓來說是不對。 ...
其實你有無留意大陸的新聞
在芯片市場發展有幾快
要取代中 低 芯片不是難事
高級芯片就要多幾年
仲有
你知唔知甚麼叫民族性啊
不知你董不董
不多解釋

引用:
原帖由 rukawa635 於 2019-5-16 10:07 PM 發表
可以將漢芯一號放入去既...............
漢芯事件。
美帝早已笑爆嘴!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]