註冊 登入

[國際新聞評論] 美國商務部列華為入出口黑名單

引用:
原帖由 肉雞 於 2019-5-16 11:06 PM 發表

呢個係美國出口黑名單,美國公司唔可以賣野俾黑名單內任何公司,要逐單審批。
咁煙條、超微、高通要賣蕊片俾某類公司就難。噢,無左某d客好似話高通會執喎,所以唔好鬧,鼓掌啦。
全面冷戰開始了,瞎折騰搞出個大頭佛。
愛國家、愛民族,好在夠強大,有自主研發精片,春天過了,現在怕該有得應市吧,唔怕美國唔賣蕊片,中興白白風雪裸求供貨了。

...
應對高通不致全面影響。如手機cpu , 高通冇咩做華為生意。 因如真的禁高通出口中國,此步係七傷拳亦都做得太絕。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2019-5-16 11:02 PM 發表

侵侵己超越中共,比中共更封閉,更獨裁!美國大悲劇!
佢驚到用高牆圍住自己!

回覆 引用 TOP

真係輸打贏要,以後中國對老美所有電子,飛機,汽車或重型機械,所有都要簽無後門和自毀保證。

引用:
原帖由 dditto 於 2019-5-16 09:19 PM 發表

咪就係唔開放比人做,封死人地,憑咩嘈住入人地市場
中國一向對FB,GOOGLE抱持開放態度,不過必需遵守中國法律,係人地兩間公司唔想遵守

[size=1.13]資金不會逃難。資金只做一件事情:逐利。

一注獨贏XXX融 3XX 平均4
引用:
原帖由 JohnKimGTR 於 2019-5-16 11:13 PM 發表

哈哈!睇吓狗主幾時派袋大豆俾班尾狗作為狗糧
香讨成班尾狗升咗呢~

唔使食屎有大豆食喎~

回覆 引用 TOP

停賣晶片

又一次証明,美國只為自己國家利益,咩法律,國際規則可以不理

引用:
原帖由 佢係乜水 於 2019-5-16 22:08 發表

我從來唔覺得中國厲害, 我只是認為晶片商停止供應中國手機商, 是7傷拳, 傷人1000, 自傷800, 唔係某些人所講只是中方受傷
中国一定唔厲害,但一傾全国之力去做某些事,就一定好厲害,不論好事定壞事

引用:
原帖由 一個飯煲三個蓋 於 2019-5-16 09:10 PM 發表

中國禁艾瘋出口。
手機電子零件收25℅入口稅。

ho76

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 日理萬肌 於 2019-5-16 22:23 發表

華為P9宣傳片被揭造假,華為承認出錯https://www.android-hk.com/news/huawei-p9-fake-android-hk-7716/

華為 4 款手機跑分測試造假遭排行榜除名,華為已承認http://technews.tw/2018/09/07/3dmark-huawei/ ...
又如何?宣傳片同跑分危害到美國,美國真係回塘

引用:
原帖由 日理萬肌 於 2019-5-16 22:24 發表

驚咩呀?
唔驚使性急禁華為,又提出唔到證据去指控

引用:
原帖由 22333000 於 2019-5-17 12:27 AM 發表

又如何?宣傳片同跑分危害到美國,美國真係回塘
我想講,華為咁大間企業,而且代表中國既龍頭科技企業,本應可以為華人爭光,都要做假,搞地中華民族好丟臉!

引用:
原帖由 請你說真話 於 2019-5-16 22:51 發表

净係唔開放俾共產黨嘅中華人民共和國, 吹咩?
傻架,做生意相對,14對3,你咪自己計

引用:
原帖由 一個飯煲三個蓋 於 2019-5-16 09:10 PM 發表

中國禁艾瘋出口。
唔得,任正非冚家用緊蘋果

引用:
原帖由 請你說真話 於 2019-5-16 22:53 發表

咁咪自行宣佈唔同美帝做生意囉!
到没錢賺鬼同你做生意,使好似美國咁甘肉酸

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。