• 瀏覽: 15,986
  • 回覆: 263
+8
引用:
原帖由 阿乜水 於 2019-5-16 07:00 PM 發表
死啦, 華為收少兩億喎, (井底化膿功蟲仔話) 摺硬.

兩億美元喎.. 佔全部收入不足的0.2%..

世貿一邊讚中國為全球作出貢獻,一邊話中國開放唔夠,就像香港一味賺內地錢,一味話內地搶資源一樣

引用:
原帖由 madcow 於 2019-5-17 12:44 PM 發表

你攞啲逼人登記嘅所謂會員當銷量呀,你真係趣緻
逼人登記?你都幾好笑!搵鎗指住你個頭?真係趣緻!

不如叫大公,文滙學吓,睇吓有幾多人登記?

引用:
原帖由 dditto 於 17-5-2019 12:12 PM 發表

人地社交平台就係用來分享野用,但中國就驚比國民接觸到唔應該知道既野,乜乽過濾晒咁仲做來有乜意思?
掉返轉頭,華為裡頭要安插美國技術人員入邊監察,華為又肯唔肯? ...
WTO容許發展中國家暫不開放部份產業,否刞根本無法同先進國家競爭,令發展中國家崩潰
廿幾年前未有華為、中興,全中國都係用Mot記手機、愛立信電訊設備造機耬,冇禁你喎
社交平台及即時通訊軟件可以收集全國人民的個人私隱,美國亦多次利用來搞顏色革命,FB亦曾賣個database俾Cambridge Analytica用來影嚮選舉,被禁好合理

引用:
原帖由 屢禁不改 於 2019-5-16 02:50 PM 發表
【Now新聞台】美國總統特朗普簽署行政命令,禁制美國企業採購和使用來自外國對手可能威脅國家安全的電訊技術和設備,被視為針對華為和中興等中國電訊設備供應商。而美國商務部將華為列入管制清單,華為指行動只會損害美國自身利益。

華為失去美國市場,死硬, ...
沒精魚片…………

引用:
原帖由 cwbguy 於 2019-5-17 02:43 PM 發表

WTO容許發展中國家暫不開放部份產業,否刞根本無法同先進國家競爭,令發展中國家崩潰
廿幾年前未有華為、中興,全中國都係用Mot記手機、愛立信電訊設備造機耬,冇禁你喎
社交平台及即時通訊軟件可以收集全國人民的個人私隱,美國亦多次利用來搞顏色革命,FB亦曾賣個database俾Cambridge Analytica用來影嚮選舉,被禁好合理 :sm ...
中國又無選舉呢樣野,驚咩比人左右決定,根本講到底就係唔比接觸同留下不利政府既資訊。

仲有就係講到收集用戶資訊咁大獲,點解又唔禁止微博微信既運作?其實佢地係需要呢樣野,只係唔想比外國人利用得到咁解。

咁既然係咁,美國作出咁既決定都無可口非喎,你防我我唔防得你?

引用:
原帖由 cwbguy 於 2019-5-17 02:43 PM 發表

社交平台及即時通訊軟件可以收集全國人民的個人私隱,美國亦多次利用來搞顏色革命,FB亦曾賣個database俾Cambridge Analytica用來影嚮選舉,被禁好合理 :sm ...
中國又無選舉呢樣野,驚咩比人左右決定,根本講到底就係唔比接觸同留下不利政府既資訊。

仲有就係講到收集用戶資訊咁大獲,點解又唔禁止微博微信既運作?其實佢地係需要呢樣野,只係唔想比外國人利用得到咁解。

咁既然係咁,美國作出咁既決定都無可口非喎,你防我我唔防得你?

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2019-5-16 11:02 PM 發表

侵侵己超越中共,比中共更封閉,更獨裁!美國大悲劇!
以香討邏輯,獨裁是發展的硬道理,咁美國日後一定如日中天先啱喎。🤣

建議中國唔單止要抵制蘋果, 不如抵制埋ANDRIOD啦!

引用:
原帖由 屢禁不改 於 2019-5-16 02:50 PM 發表
【Now新聞台】美國總統特朗普簽署行政命令,禁制美國企業採購和使用來自外國對手可能威脅國家安全的電訊技術和設備,被視為針對華為和中興等中國電訊設備供應商。而美國商務部將華為列入管制清單,華為指行動只會損害美國自身利益。

呢單野&包括貿戰唔是單純咁簡單,講貿易>美鬼點搞都是會有巨額赤字;
佢做嘅實質就是要砌低你老細所講嘅偉大民族復興同2025工業再革命 。        

引用:

你老細太高調,露咗底牌,所以俾人惡搞 。                

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]