註冊 登入

[國際新聞評論] 美國商務部列華為入出口黑名單

引用:
原帖由 leedmund 於 2019-5-16 22:58 發表

可以不輸出晶片,軟件,到時電話都做唔出,咁快就唔記得了?
好呀,叫高通放棄7成利潤3200億呀,自己計

熱賣及精選
引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2019-5-16 23:01 發表

即是自由程度倒退中!相當自閉!
全世界都知美國最獨裁,又最霸道,成日用口講民主手段去搞其他國家

引用:
原帖由 dditto 於 2019-5-16 23:04 發表

你睇人地係間碟,人地何嘗不是看你是間碟? 有分別嗎  中國唔比人地係中國做間碟生意,卻想在人地國家做間碟生意? 
你估美國係香港放得小間碟咩,成班犯民成日去花園道同荔枝英屋企開會

引用:
原帖由 22333000 於 2019-5-17 12:19 AM 發表

又一次証明,美國只為自己國家利益,咩法律,國際規則可以不理
直情係當美國自説自話認為牽涉國家安全,就乜春都可以不理,甚麽人權,新聞自由,國民私隱,其他人的生存權都绝对可以犧牲。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 consult997 於 2019-5-16 21:52 發表

可以將波音列入黑名單。反正波音係上市公司,華為唔係。
唔會禁,正係737MAX夠啦

引用:
原帖由 插旗2 於 2019-5-16 09:27 PM 發表

華為、中興瓜柴,印度取代中國手機市場,四大晶片國家賣貨比印度何需大幅裁員?
你快啲移民去印度啦 由朝到晚講埋曬啲無謂嘢

引用:
原帖由 CHS1 於 2019-5-16 22:34 發表

對供應商只有短暫影響
華為中興做唔到產品
其他公司就可以食咗佢哋市佔
呢d公司又係向相同供應商買零件

美國針對華為,中興,唔止因為佢哋生產手機,更因為佢哋生產網絡設備,網絡設備供應呢方面對華為中興影響更大,交唔出貨仲講乜鬼中國5G. ...
美國唔通又可以得到14億人既市場?真係想得美呀

引用:
原帖由 請你說真話 於 2019-5-16 22:51 發表

净係唔開放俾共產黨嘅中華人民共和國, 吹咩?
中華人民共和国市場又會開放比美國?用吓腦好没

老美等尼個時候下手, 華為前排先裁員喎    被制裁, 可能又要再 cut 人  

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 朱樓瑾 於 2019-5-16 23:01 發表

“美國商務部將華為和旗下70間公司列入出口管制「實體清單」,美國企業要得到政府批准才能夠向華為出售科技和設備,增加華為在美國採購零件和出售產品的難度。”

會唔會有香港註冊既公司? ...
咁咪好囉,香港一齊死,跟住樓價冧,股市冧

引用:
原帖由 22333000 於 2019-5-17 12:29 AM 發表

唔驚使性急禁華為,又提出唔到證据去指控
大陸禁香討,係咪驚左香討?

引用:
原帖由 屢禁不改 於 2019-5-16 02:50 PM 發表

【Now新聞台】美國總統特朗普簽署行政命令,禁制美國企業採購和使用來自外國對手可能威脅國家安全的電訊技術和設備,被視為針對華為和中興等中國電訊設備供應商。而美國商務部將華為列入管制清單,華為指行動只會損害美國自身利益。

華為失去美國市場,死硬, ...
死硬???
華為唔死你點先???
係ifc 跳落去???

引用:
原帖由 hkdouble1997 於 2019-5-16 23:57 發表

真係輸打贏要,以後中國對老美所有電子,飛機,汽車或重型機械,所有都要簽無後門和自毀保證。
没嘢架唔通通用福特會好,佢個傻侵都唔睇下北京現代咩下場

引用:
原帖由 levelone 於 2019-5-17 00:10 發表

停賣晶片
好呀立即舉脚讚成

引用:
原帖由 日理萬肌 於 2019-5-17 00:31 發表

我想講,華為咁大間企業,而且代表中國既龍頭科技企業,本應可以為華人爭光,都要做假,搞地中華民族好丟臉!
做咩假?宣傳既嘢又邊個唔作大,你第一日睇廣告呀

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。