• 瀏覽: 16,061
  • 回覆: 20
+8
美,台,韓,日⋯聯手禁制電子零件供應華為和中興。 
華為和中興即時執得。 

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2019-5-16 07:47 PM 發表

這是笑話嗎?
全球最大通訊、手機市場
是中國
美帝未出手你可以咁講。
美帝一出手大陸有撚手機推出市場

引用:
原帖由 無聊的小市民 於 2019-5-16 08:06 PM 發表
這禁令
只會加快矽谷的死亡
除了中國,美帝晶片供應全世界手機商,矽谷何來死亡之有?

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2019-5-16 08:13 PM 發表

美帝出手?
還有甚麼招?
5G 晶片
3叔不賣比 apple
華為不賣比 apple
apple 等死吧
apple不需向3叔買嘢,同高通丶台積電買嘢就得!
而3叔及apple都不會賣嘢比華為,華為等死啦!

引用:
原帖由 佢係乜水 於 2019-5-16 08:21 PM 發表

世界手機商, 非中國手機商, 除了三叔和蘋果, 還有哪間 ? 他們可以額外食埋中國手機商的量 ? 中國手機晶片的市場數額有3千幾億美元, 大把廠去搶食 ...
你真係孤漏寡聞,印度手機之熾熱大有後來居上的實力⋯而中國⋯收皮啦!

引用:
原帖由 佢係乜水 於 2019-5-16 08:36 PM 發表

我真係好孤陋寡聞

摘要:去年印度功能手機增長速度超過智能手機,為11%。此外,印度已成為中國手機廠商的第二故鄉,中國手機制造商去年在印度智能手機市場所占的份額達到60%,高于2017年的54%。

https://awtmt.com/articles/34 ...
如果美丶日丶台丶韓⋯聯手不供應手機零件給中國。
在手機市場佔有率達到60%的中國手機將撤底離開印度。
並被印度廉價手機所打敗及取代。

引用:
原帖由 無聊的小市民 於 2019-5-16 09:08 PM 發表

如果 日 台 韓 不供應手機零件俾大陸
即是叫他們慢應自殺
全世界咁多手機商(大陸除外)同美丶日丶台丶韓…買嘢,為何會慢性自殺?

引用:
原帖由 一個飯煲三個蓋 於 2019-5-16 09:12 PM 發表

我部Mate 20 Pro應該冇乜外國零件。
你又知?

引用:
原帖由 佢係乜水 於 2019-5-16 09:07 PM 發表

第一, 日, 台, 韓的工人要食飯嗎 ? 同錢鬥氣 ?
第二, 中國是全球第一大消費市場, 佢哋肯放棄?
第三, 中國國內已有這方面的技術, 只是有點差距, 有幾千億美元的市場需求, 相信中國廠商的生產技術進步的速度會好快, 他們聯手只可以阻到一陣, 唔可以阻到太耐 ...
A 美帝供應科研和技術,日、台丶韓 不跟從的話即是同美帝和金錢鬥氣。
B 打瓜中國手機商,再攻佔中國手機市場才可以為所欲為!
C 晶片是外星科技,人類研發係不可能,大陸再掟多一千萬億也是徒勞無功的!

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2019-5-16 09:18 PM 發表
美,台,韓,日⋯聯手禁制唔買電子零件比華為和中興,公司唔蝕都要大幅裁員啦
華為、中興瓜柴,印度取代中國手機市場,四大晶片國家賣貨比印度何需大幅裁員?

引用:
原帖由 無聊的小市民 於 2019-5-16 09:19 PM 發表

其實你未知這四個國家的收入情況
你最好睇下這四個國家的GDP先啦
唔夠講轉移視線話要去睇四個國家的GDP

引用:
原帖由 佢係乜水 於 2019-5-16 09:29 PM 發表

美日台韓的廠商唔供應晶片畀中國, 只係每年做少3千幾億美元生意, 大不了裁員, 冇嘢架 再唔係美政府補貼這個數給廠商囉, 再再唔係用晶片當薪金出畀工人囉, 工人的家庭把晶片當飯食囉 ...
美日台韓先打瓜華為中興。
再食埋佢個產品市場。
然後全面加價賺得更多。

引用:
原帖由 keung007hk 於 2019-5-16 09:32 PM 發表
唔供應晶片,中國唔供應稀士。大家一齊慢發展
5元一噸稀土賤過泥。
平夾靚美帝和日本不知幫中國買幾多。
用三十年仍未用完。
美帝和日本不是沒有稀士。
人地係用哂中國的稀土才挖掘自己的。

引用:
原帖由 佢係乜水 於 2019-5-16 09:39 PM 發表

最怕手機市場食唔到, 晶片市場又逼出一些白菜價的競爭對手
都話晶片係外星轉移科技,人類只可以研發低端晶片。
白菜價晶片賺到既錢咪又係倒落去研發上面。
研發既資金最後係倒落海

引用:
原帖由 無聊的小市民 於 2019-5-16 09:43 PM 發表

原來你覺得轉移視線哪
但是你不知道 日 韓 台 美
賣給大陸的手機芯片和手機零件佔領GDP幾多份量
再加上同大陸交惡
他們出口到大陸的貨品又如何呢
這麼簡單的問題
是否直接影響GDP呢
這是否因為他們做的事要承受後果嗎 ...
一個晶片佔一部手機價格很少。
但影響一部手機賣不賣得出事大。
美日台韓不供應手機零件給華為和中興 業職損失輕微。
但華為和中興因此而賣不出手機影響就會很大。
影響GDP對華為和中興來說係對的。
對美日台韓來說是不對。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]