註冊 登入

[本港新聞評論] 張健華涉30多年前多番性侵視障女生被裁定5項非禮全部罪成

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2019-5-16 02:15 PM 發表

行大陸法的國家/地區, 呢類犯罪已經係過咗追索期, 普通法已經不合時宜, 搞到每單畸屎都要排期等幾年都上唔到法庭審.
即係我做錯事過左唔洗坐

精選樓盤
人渣

小小的一陣風呀 慢慢的走過來
請你們歇歇腳呀 暫時停下來
海上的浪花兒開呀 我才到海邊來
原來麼你也愛浪花 才到海邊來

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 聖公會 於 2019-5-16 02:24 PM 發表

即係我做錯事過左唔洗坐
澳門係行大陸法, 大樓如果夠長命, 二十年後佢單畸屎就過咗追索期, 佢可以再去澳門都冇事.

人生有很多沒有道理的事情                这里是中国
預料之內的事沒有發生                     This is China
預料之外的事卻發生了                  中国 - 最炫民族风
如是我聞 必作如是觀
引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2019-5-16 02:32 PM 發表

澳門係行大陸法, 大樓如果夠長命, 二十年後佢單畸屎就過咗追索期, 佢可以再去澳門都冇事.
咪即係時間包疪罪犯

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2019-5-16 01:57 PM 發表

殘疾人士院舍康橋之家前院長張健華,涉嫌於30多年前在母校五度非禮同一名視障女童,包括在校內圖書館及天台推倒女童,以身驅壓住對方並磨擦其面頰;又涉於暑假宿營期間藉詞教游水,伸手入女童泳衣摸胸撩陰。他否認控罪受審,今(16日)被裁定5項非禮罪全部罪成。暫委法官練錦鴻明言案情嚴重,應會判處監禁,並取消張的保釋,即時收押張並把判刑押後至下月6日,以待被告的背景報告及事主的創傷報告。
https://cd ...
30年前都告得入?!?!唔係吓話。。。 你咩化石證據呀!?

What is statue of limitation?!

引用:
原帖由 聖公會 於 2019-5-16 02:35 PM 發表

咪即係時間包疪罪犯
錯, 世界上大部份國家/地區都係行大陸法, 行大陸法更符合人性, 可以給曾經犯錯的人有時間改過自新, 例如張健華呢單非禮畸屎, 本身唔係嚴重犯罪, 只要佢30年來再冇非禮其他女人, 已經過咗追索期.

人生有很多沒有道理的事情                这里是中国
預料之內的事沒有發生                     This is China
預料之外的事卻發生了                  中国 - 最炫民族风
如是我聞 必作如是觀
引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2019-5-16 02:39 PM 發表

錯, 世界上大部份國家/地區都係行大陸法, 行大陸法更符合人性, 可以給曾經犯錯的人有時間改過自新, 例如張健華呢單非禮畸屎, 本身唔係嚴重犯罪, 只要佢30年來再冇非禮其他女人, 已經過咗追索期. ...
比佢地改過唔代表唔洗坐監

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 聖公會 於 2019-5-16 02:35 PM 發表

咪即係時間包疪罪犯
有些國家, 殺人罪都設有追索期, 例如50年, 過咗50年都拉唔到, 就冇得再追究, 陳同佳在台灣殺人, 台灣都係設追索期, 好似係50年. 唔係終身通緝.

如是我聞 必作如是觀
引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2019-5-16 02:42 PM 發表

有些國家, 殺人罪都設有追索期, 例如50年, 過咗50年都拉唔到, 就冇得再追究, 陳同佳在台灣殺人, 台灣都係設追索期, 好似係50年. 唔係終身通緝.
有罪即係有罪,咁講我殺左你若幹年後我冇比人拉係咪你代表原諒我

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2019-5-16 02:08 PM 發表

三十幾年前發生的事, 今日只係單憑條女口講口賠就入罪, 反而佔中及旺角暴動, 現場有片有真相, 百中無中拉到的人, 都可以用疑點打甩控罪, 最佳例子就係梁天琦在亞皆老街現場係暴徒, 走過隔離街廣東道卻成為路人甲好市民, 司法真係公正. ...
而家所謂法治係官話乜就乜,側住黎判重得!

最憎吹水唔抺嘴
最憎分身亂鬧人
支持和平討論 !
支持原創相片 !
支持真身發言 !
反對灌水作野 !
反對偷圖行為 !
反對名字影射 !

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2019-5-16 01:57 PM 發表

殘疾人士院舍康橋之家前院長張健華,涉嫌於30多年前在母校五度非禮同一名視障女童,包括在校內圖書館及天台推倒女童,以身驅壓住對方並磨擦其面頰;又涉於暑假宿營期間藉詞教游水,伸手入女童泳衣摸胸撩陰。他否認控罪受審,今(16日)被裁定5項非禮罪全部罪成。暫委法官練錦鴻明言案情嚴重,應會判處監禁,並取消張的保釋,即時收押張並把判刑押後至下月6日,以待被告的背景報告及事主的創傷報告。
https://cd ...
入到去用條通渠棍隊佢屎弗

回覆 引用 TOP

你條仆街終於入罪喇, 我估計判 4-5年, 恭喜你先

在台灣殺人放火都冇事

回覆 引用 TOP

社工大部分唔係好人

恭喜!終於可繩之於法!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。