• 瀏覽: 27,328
  • 回覆: 9
  • 追帖: 1
+10
大陸嚴重缺乏美金,減持美債續命係唯一出路

引用:
原帖由 hellexpress 於 2019-5-16 03:16 PM 發表

你係咪發僅夢啊?
大陸缺美金...大量持有美金既人先會大量持有美債的
發夢果個係你!
大陸手持美債加外匯不足3萬億。
仍欠3萬億美元以上街數。
廣州中銀客戶存入的200美元想提取也被拒絕。
要折現為人仔,4大國有銀行美元短缺嚴重。

引用:
原帖由 Classico 於 2019-5-16 07:20 PM 發表
減持美債代表走資,睇黎情況唔樂觀
美資結束在大陸投資班資回朝,赤共唔沽美債晤得,因為銀行體系已經冇哂美元。

引用:
原帖由 6seven 於 2019-5-16 07:25 PM 發表
老美西人靠發國責黎印銀紙,而中國就普天下最大食美責國家。

減持美債佢老美無得印銀紙救市,仲會令美元升值,變相又令人仔貶值。

佢老美仲更加無人買美貨,美國出口即時仆街。 ...
Q乜Q物難道又係因為發美債才可以印銀紙?

引用:
原帖由 6seven 於 2019-5-16 07:59 PM 發表

美國要印銀紙就要發美債,過去十年美國救市就係中國買美債,日本就食美債。

美元以經唔係金本位好耐,所以唔可以叫美金,e家叫"美完",美國玩完。 ...
你知唔知美債如果無人吼,聯儲局可以在境外開設一間公司,然後將新印出來的美元存入這間公司來買美僓,這個操作一直做緊,係棹轉來做。

引用:
原帖由 starr 於 2019-5-16 08:29 PM 發表

老美信譽愈來愈差,開幾百間都冇用
信譽差?美債出現過違約事件?

引用:
原帖由 bussh 於 2019-5-16 08:21 PM 發表

中國大陸共有3萬億美元的外匯,其中有1.1萬億是 美債,
你的「中國大陸嚴重缺乏美元」是如何得出的?
還是 你連 腦筋也 反常了?
收了 美國主人糧食? ...
你得閒上大陸,試下到銀行用人仔換美元,睇下會否換比你?
唔使換好多,換200美元,睇下會否換到?

引用:
原帖由 starr 於 2019-5-16 08:33 PM 發表

一直印錢黎還債 緊係唔會違約
呢招先至高!

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2019-5-16 08:47 PM 發表

儍仔
中國有外匯管制
你阿豬阿狗去換?你是誰?
外匯管制係指大額交易。
換200元一直通行無阻(係指以前,現在美元緊拙,無呢支歌仔唱

引用:
原帖由 max3306kin 於 2019-5-16 08:58 PM 發表

其實外星人都嚴重缺乏美金,咪又係咁生活
外資撤出中國,手持的人仔不能兌換成美元。
代表中國無力償還匯兌,後果係人仔大幅貶值變成委內瑞拉貨幣,要食草過生活

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]