[兩岸新聞評論] 貿戰升級:中國4個月來首次減持美債涉104億美元

引用:
原帖由 封得我幾多 於 2019-5-16 03:32 PM 發表

放貨
大陸可以沽的美債根本唔多
對市場係無影響
有可能係放水已經放到無錢了
美國最大債主.......但美債唔多???

熱賣及精選
中國反擊戰

- 市場專收叻仔叻女
- 魔術師有魔術倉, 市升就自動有好倉, 市跌就自動有淡倉, 錯方向冇有怕, 魔術倉會自動幫佢補潤補血, 永遠冇得輸
- 中方向係樓主功力高, 錯方向只因大戶mon post, 非戰之罪

回覆 引用 TOP

美元霸權沒落既開始!

回覆 引用 TOP

咁快要賣美債填數

維穩奴才網軍出沒 小心呵

「高層龜縮匿埋涼冷氣,前線武警持械去出氣」

回覆 引用 TOP

杯水車薪唔夠墳數喎

維穩奴才網軍出沒 小心呵

「高層龜縮匿埋涼冷氣,前線武警持械去出氣」

回覆 引用 TOP

對於貿易戰,中方不願打,但也不怕打,必要時不得不打。談,大門敞開;打,奉陪到底。「人民」是中共打贏貿易戰的「最大底氣」,要打一場「真正的人民戰爭」

回覆 引用 TOP

大把人爭住買

回覆 引用 TOP

最多都仲係中國...都唔知咁high 做咩..賣曬去先講la...零先叫賣曬arr...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2019-5-16 03:34 PM 發表

美國最大債主.......但美債唔多???
大陸只hold住美債总额約5%

拋售唔會啦,買少啲或者唔買就會。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 supremeabc 於 2019-5-16 11:56 AM 發表

中國真係做野了 !  唔會抛售美債但會減持 !

中美貿易戰升級之際,市場關注中方有何反制措施。美國財政部公布,今年3月中國減持了104億美元美國國債,為4個月來首次減持。中國持有美債總額降至約1.12萬億美元,但仍然是美國最大海外債主。有分析指,減持美債是中方應對貿戰的可能方案之一。 

期內,日本增持美國國債57億美元,已經連續5個月增持美債。  ...
拋美債是擾亂美國的金融市場,美國息率上升,股市就會大幅下跌,股市崩潰,儍侵就會跪低

引用:
原帖由 封得我幾多 於 2019-5-16 03:42 PM 發表

睇清楚人地寫乜
美債係要黎支持人仔的
低9能
賣左美債, 就收返美金cash黎擺之ma, 點支持唔到???

放左咩都冇???

引用:
原帖由 沈小C 於 2019-5-16 04:03 PM 發表

大陸只hold住美債总额約5%
咁又點
係hold到HSBC 5%代表冇料到????

有本事放晒佢

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。