• 瀏覽: 27,314
  • 回覆: 293
  • 追帖: 1
+10
人地係三月減,現在拿出來講?

日本表示歡迎 買平貨

引用:
原帖由 插旗2 於 2019-5-16 02:01 PM 發表
大陸嚴重缺乏美金,減持美債續命係唯一出路
除鳥這個已經沒有選擇鳥。。。。。。

引用:
原帖由 極速前進 於 2019-5-16 02:22 PM 發表

正如特朗普講....中國好傷!
咪賣咁啲美債咯!正常喎!
有人接對美國野沒有什麼影響把。。。。。年期沒有到。。。到鳥美國才會贖回。。。。債不是這樣的馬

引用:
原帖由 沈小C 於 2019-5-16 10:31 PM 發表

用下腦啦,不記名點派利息俾你呀,唔通你到時揸住張債券去美國問侵侵俾現金
1萬億的美國國債是不記名的,不過中國不是最大的債主,美國國內才是最大的債主.求科普,不記名國債是什么?
     Post by 654321 (2012-10-15 23:56)

http://www.vimiy.com/a/gouwujie/49764.html

引用:
原帖由 冷漠的香港人 於 2019-5-16 02:45 PM 發表
睇見d漢奸賣國賊喺度大發謬論,可憐復可笑。
我揸住萬幾億美債,大可高賣低買,大賺一筆。
我也可以賣長債,買短債,減持幾多冇人知。
最高招的係我自行發行美金債,(去年做過幾次了,市場反應十分好,每次都有幾倍超額認購),谷高債息,與老美爭生意,間接逼老美增加債息,而增加負擔,還有許多招數,害死老美! ...
谷高美元債息係高招,美國人消費大部份靠借貸,息一高,樓市,零售,汽車全部有影響。

引用:
原帖由 ray99hk 於 2019-5-16 10:37 PM 發表

如果美債需求本來已減弱,再加上中國減持,肯定會有些心理影響。
美債需求減弱,是對美國政府的警告,借債度日不可能永遠持續下去。
美國最大問題係年年都有巨額財赤,億億元嘅債券要有人買,全世界就係得咁多國家,中國唔再買仲有邊度有咁大個買家?非洲,越南,拉丁美洲咩。

引用:
原帖由 沈小C 於 2019-5-16 22:45 發表

台灣已獨立咗啦,ml,習乚管到台灣咩?哈哈
獨立咗?世界各國承認嗎?聯合國承認嗎?
別再自己在哪裏意淫了,幻想係達唔到目標
在國際上你呢種想法説法只會比人覺得你係神經錯亂
但我哋好樂意睇到你哋活在幻想裏,哈哈,加油~~

引用:
原帖由 DocHolliday 於 2019-5-16 10:58 PM 發表

美國最大問題係年年都有巨額財赤,億億元嘅債券要有人買,全世界就係得咁多國家,中國唔再買仲有邊度有咁大個買家?非洲,越南,拉丁美洲咩。 ...
買家除了中國日本沙地,主要買家還是美國本地基金(退休、保險),而美國人的社會保障基金、軍人福利基金,以及政府部門都是美債買家。

不過美國政府舉債的規模過大,市埸開始有飽和情況。

引用:
原帖由 DocHolliday 於 2019-5-16 10:58 PM 發表

美國最大問題係年年都有巨額財赤,億億元嘅債券要有人買,全世界就係得咁多國家,中國唔再買仲有邊度有咁大個買家?非洲,越南,拉丁美洲咩。 ...

這是截至2018年8月的情況,日本政府賣得快過中國好多。

最大兩個買家都沽貨

引用:
原帖由 沈小C 於 2019-5-16 23:03 發表

substance over form
唔有查字典
無聯合國承認,乜都係假

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]