• 瀏覽: 27,272
  • 回覆: 293
  • 追帖: 1
+10
引用:
原帖由 alvinm 於 2019-5-16 07:07 PM 發表
有成萬億先放個一百億
儍仔
唔通亂沽
輸錢的是中國

價靚,就沽些少
主要是到期收回本金
不再投資

美國政府財赤月月加深
要發債規模越來越大
最大投資者唔買
美國要多付的利息
可能已差不多是6-12個月對中國的貿赤

引用:
原帖由 沈小C 於 2019-5-16 07:35 PM 發表

冇聞攻,只有武攻,習L冇膽攻,一攻美帝就滅L咗你,哈哈
乜原來呆蛙的命比美國大兵的命更重要 ?! 美國大兵為呆蛙賣命, 有甚麼重大利益回報 ?

引用:
原帖由 supremeabc 於 2019-5-16 11:56 AM 發表
中國真係做野了 !  唔會拋售美債但會減持 !

中美貿易戰升級之際,市場關注中方有何反制措施。美國財政部公布,今年3月中國減持了104億美元美國國債,為4個月來首次減持。中國持有美債總額降至約1.12萬億美元,但仍然是美國最大海外債主。有分析指,減持美債是中方應對貿戰的可能方案之一。 

期內,日本增持美國國債57億美元,已經連續5個月增持美債。  ...

引用:
原帖由 archress 於 2019-5-16 11:57 AM 發表
104億好少喳!咁叫做野?
咁對比老美欠全世界既錢真係好少

引用:
原帖由 沈小C 於 2019-5-16 07:35 PM 發表

冇聞攻,只有武攻,習L冇膽攻,一攻美帝就滅L咗你,哈哈
二戰後從未有兩個擁核大國直接開戰, 美蘇兩國都係玩代理人戰爭, 美國居然為了呆灣而破例   兩個大國在中國門口打, 美軍將領早排都講冇信心可以打贏中國, 即表示美軍會大量死亡, 美政府怎樣應付國內壓力 ?

引用:
原帖由 沈小C 於 2019-5-16 07:57 PM 發表

你米理,小學雞就係唔敢,哈哈
只要信, 不要問

引用:
原帖由 插旗2 於 2019-5-16 07:39 PM 發表

Q乜Q物難道又係因為發美債才可以印銀紙?
美國要印銀紙就要發美債,過去十年美國救市就係中國買美債,日本就食美債。

美元以經唔係金本位好耐,所以唔可以叫美金,e家叫"美完",美國玩完。

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2019-5-16 07:45 PM 發表
美國政府財赤月月加深
要發債規模越來越大
最大投資者唔買
美國要多付的利息
可能已差不多是6-12個月對中國的貿赤
柒普過到今年也難。債台高築,樣樣泡沫,美國金融系統非常脆弱,牽一發動全身,如果有人爆渠一隻大型垃圾債券,網上又大把流料,好易火燒連環船。

引用:
原帖由 supremeabc 於 2019-5-16 11:56 AM 發表
中國真係做野了 !  唔會拋售美債但會減持 !

中美貿易戰升級之際,市場關注中方有何反制措施。美國財政部公布,今年3月中國減持了104億美元美國國債,為4個月來首次減持。中國持有美債總額降至約1.12萬億美元,但仍然是美國最大海外債主。有分析指,減持美債是中方應對貿戰的可能方案之一。 

期內,日本增持美國國債57億美元,已經連續5個月增持美債。  ...
套現投資一帶一路得唔得

天才專家

慢慢減好呀

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]