• 瀏覽: 27,311
  • 回覆: 293
  • 追帖: 1
+10
引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2019-5-16 05:24 PM 發表

1年收幾佰億美金息........
美國投資大陸, 又係比美金 (再換人仔大陸用)
但欠人地兩萬億,相信收既利息唔夠琴要比人的利息?

https://www2.hkej.com/instantnewsMob/china/article/2097785

引用:
原帖由 今天回收的山頭 於 2019-5-16 06:53 PM 發表

但阿爺仲欠人二萬億債(希望冇水份啦)!

https://www2.hkej.com/instantnewsMob/china/article/2097785
如果講欠錢無人夠老美多,福利只可以增不可以減,一定還唔到,只係今日佢夠惡,全世界焗住信佢
阿爺欠二萬億手持萬幾億其實很不錯,就好似你有二百萬比手期,買間五百萬既樓咁,你係欠緊三百萬,但只要樓價平穩你又供得起就沒問題,其實大部份國家都係資不底債,唔單單係阿爺

引用:
原帖由 沈小C 於 2019-5-16 06:57 PM 發表

習L幾時攻台呀?
已經攻緊啦, 年初佢的告台灣同胞書已吹起文攻台灣的號角, 你唔知 ? 文攻唔成功, 咪用武統囉

有成萬億先放個一百億

引用:
原帖由 supremeabc 於 2019-5-16 11:56 AM 發表
中國真係做野了 !  唔會拋售美債但會減持 !

中美貿易戰升級之際,市場關注中方有何反制措施。美國財政部公布,今年3月中國減持了104億美元美國國債,為4個月來首次減持。中國持有美債總額降至約1.12萬億美元,但仍然是美國最大海外債主。有分析指,減持美債是中方應對貿戰的可能方案之一。 

期內,日本增持美國國債57億美元,已經連續5個月增持美債。  ...
叫㗎仔食埋佢

減持美債代表走資,睇黎情況唔樂觀

大陸要美元,所以沽美債,幾十億好正常。要玩野治幾千億。

老美西人靠發國責黎印銀紙,而中國就普天下最大食美責國家。

減持美債佢老美無得印銀紙救市,仲會令美元升值,變相又令人仔貶值。

佢老美仲更加無人買美貨,美國出口即時仆街。

真心想知,是否有人希望中國在貿戰跪低,一如滿清政府,簽下喪權辱國的協議,令中華人民生生世世為老美奴婢哈巴狗?一如現今的日本,大聲講嘢都唔敢,先至滿足到D黃絲畜物?難道因為他們早已誓隨為犬了?

引用:
原帖由 Classico 於 2019-5-16 07:20 PM 發表
減持美債代表走資,睇黎情況唔樂觀
美資結束在大陸投資班資回朝,赤共唔沽美債晤得,因為銀行體系已經冇哂美元。

引用:
原帖由 6seven 於 2019-5-16 07:25 PM 發表
老美西人靠發國責黎印銀紙,而中國就普天下最大食美責國家。

減持美債佢老美無得印銀紙救市,仲會令美元升值,變相又令人仔貶值。

佢老美仲更加無人買美貨,美國出口即時仆街。 ...
Q乜Q物難道又係因為發美債才可以印銀紙?

做下勢

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]