• 瀏覽: 27,329
  • 回覆: 293
  • 追帖: 1
+10
我只關心有冇草食

引用:
原帖由 supremeabc 於 2019-5-16 11:56 AM 發表
中國真係做野了 !  唔會拋售美債但會減持 !

中美貿易戰升級之際,市場關注中方有何反制措施。美國財政部公布,今年3月中國減持了104億美元美國國債,為4個月來首次減持。中國持有美債總額降至約1.12萬億美元,但仍然是美國最大海外債主。有分析指,減持美債是中方應對貿戰的可能方案之一。 

期內,日本增持美國國債57億美元,已經連續5個月增持美債。  ...
嘩!
減持咁多104億美元,美國崩潰鳥?

中國要留最少2.7萬億美元對沖人民幣,如果全放美債,人民幣大件事,偏値,拋人民幣,

百分之一

有排啦

引用:
原帖由 apmichael 於 2019-5-16 12:06 PM 發表
乜原來中國已預知貿戰升級減持定先

低能記者
冇錯!!另外,曾經有報導指,中國在軍事方面,已經研發到新武器,導彈發射後,會擊中兩分鐘之前嘅目標.即是,就算美國發射左核彈,中國都可以將佢喺未發射之前就摧毀.偉大嘅黨啊!!!!!!

減持美債,將錢儲備隨時用在金融危機、企業倒閉時工人的薪金、發展農業。

引用:
原帖由 葉問前傳 於 2019-5-16 05:49 PM 發表

冇錯!!另外,曾經有報導指,中國在軍事方面,已經研發到新武器,導彈發射後,會擊中兩分鐘之前嘅目標.即是,就算美國發射左核彈,中國都可以將佢喺未發射之前就摧毀.偉大嘅黨啊!!!!!! ...
早兩分鐘知個市點走已經係無敵啦,使咩等核戰 低能

引用:
原帖由 轟天炮88988 於 2019-5-16 05:48 PM 發表
中國要留最少2.7萬億美元對沖人民幣,如果全放美債,人民幣大件事,偏値,拋人民幣,
對沖???
人仔可以自由匯兌拿???

引用:
原帖由 波士早晨 於 2019-5-16 05:53 PM 發表
減持美債,將錢儲備隨時用在金融危機、企業倒閉時工人的薪金、發展農業。
企業倒閉時工人的薪金、發展農業<==大陸員工用美金出糧????

引用:
原帖由 apmichael 於 2019-5-16 05:54 PM 發表

早兩分鐘知個市點走已經係無敵啦,使咩等核戰 低能
冇錯,黨係無敵嘅!!!感受到黨嘅偉大嘛!!!黨啊!!!

引用:
原帖由 波士早晨 於 2019-5-16 05:53 PM 發表
要來戮爆美國債務、資產泡沫,把美國垃圾債券打垮,美股舞上舞落,推高美債利率。幾萬億美圓在手,金融市場可以呼風喚雨,睇下老美金融怎死。

漢奸賣國賊成日老吹中國輸,要是中國輸的話,老美肯定先死。中國是老美大債主,老美債台高築依賴中國維生,中國感冒,美國便得肺炎。

引用:
原帖由 插旗2 於 2019-5-16 14:01 發表
大陸嚴重缺乏美金,減持美債續命係唯一出路
三萬多億美金,你話多定少?雖然智商堪憂,但這筆數應該會算吧。

引用:
原帖由 Peter_H 於 2019-5-16 01:49 PM 發表
陰公⋯唔夠外帀給人 風光不再
靠曬香港捱住
又沖出嚟柒 去食藥啦

引用:
原帖由 冷漠的香港人 於 2019-5-16 14:45 發表
睇見d漢奸賣國賊喺度大發謬論,可憐復可笑。
我揸住萬幾億美債,大可高賣低買,大賺一筆。
我也可以賣長債,買短債,減持幾多冇人知。
最高招的係我自行發行美金債,(去年做過幾次了,市場反應十分好,每次都有幾倍超額認購),谷高債息,與老美爭生意,間接逼老美增加債息,而增加負擔,還有許多招數,害死老美! ...
上次發債是對美國佬的警告

引用:
原帖由 jackyeung123456 於 2019-5-16 15:13 發表
1.12萬億?但大陸話有3萬億喎
你乜都唔識,唔好來呢度丟人現眼啦,好好讀書學點知識,否則被人睇小。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]