• 瀏覽: 46,443
  • 回覆: 6
  • 追帖: 3
+6
引用:
原帖由 starr 於 2019-5-16 11:58 AM 發表

太不對稱吧
美國禁華為對中國影響好細
中國禁運稀土,美國整個科技產業直線仆街
禁運稀土會讓美國仆街,吹水吹大咗。

一招可以絕殺美國,大陸一早做咗。幾年前,大陸禁稀土出口。美國玩完未?

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2019-5-16 12:08 PM 發表
雖然華為已準備與美國打司法戰,但其辯護律師、曾於2011至2015年任司法部副部長的柯爾(James Cole)10日遭檢方聲請取消的辯護資格,美國與華為之間仍在加劇角力。

美國真係一個法治社會? ...
大陸自己係唔係法治社會?

美國悍馬汽車1971年研發。2000年大陸四川悍馬汽車成立。美國悍馬公司去大陸告四川悍馬抄襲,結果美國悍馬敗訴判罰。大陸法院宣判1971成立的悍馬公司抄襲2000年成立的四川悍馬公司。

大陸要人哋對佢公平,自己對人哋從來不公平。

引用:
原帖由 pippen3333 於 2019-5-16 12:34 PM 發表
美國如此大力度打擊中國,說明了現屆中國政府很強大。
如果呢一計都逼唔到中國就範,仲有咩計策呢?
老屈中國擁有大殺傷力武器?
點解要老屈大陸有大殺傷力武器。大陸有核彈,氫彈已經唔係秘密。

引用:
原帖由 貓男 於 2019-5-17 12:05 PM 發表

幾年前,大陸禁稀土出口,美國驚死,所以聯同其它國家向WTO申訴,結果中國訴敗。
所以出"禁運稀土"呢招要小心,
先要在國際圓桌下摸清楚酒杯底,睇吓國際間嘅態度。
然後要先立一個類似"保護國家資源法"或立法提昇"開發國家資源嘅環保水平"
抬高個價(用嚟搞環保同compensate國家開發資源嘅代價)
再學美國對負伊朗/北韓咁搵個借口抹黑啲敵對勢力,
例如話間諜對國家有潛在危險,一 ...
所謂稀土封鎖,其實即係俄羅斯的天然氣政策。越親俄天然氣價錢越低。呢套手法已被俄羅斯玩熟晒。美國破解方法,運去其他國家的天然氣俾受影響國家。美國出口到有關國家,天然氣會比較貴,同時亦係阻止俄羅斯天然氣無限提價。

例如俄羅斯天然氣係500美元一單位,美國係800美元。俄羅斯天然氣賣到800美元就賣唔出。俄羅斯莫財,十分缺錢,被逼要800美元以下賣天然氣。

相同道理,大陸過去賣咁平係薄利多銷,搶佔市場佔有率。大陸減少稀土出口,價格提高到某一水平。其他有稀土的國家開採稀土變得有利可圖,人哋又會開工生產。

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2019-5-17 06:13 PM 發表

當然法治啦 美國悍馬唔一早去中國註冊商標 而四川悍馬有在中國註冊商標

中國判四川悍馬勝好合理 更加證明中國係法治架喎
大陸法律沒底線。

引用:
原帖由 貓男 於 2019-5-19 03:52 PM 發表

西歐國家稀土嘅生產條件荷刻, 大陸有心玩嘢嘅話, 其他國家會血本無歸.
開個貼文覆你。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]