• 瀏覽: 46,466
  • 回覆: 4
  • 追帖: 3
+6
引用:
原帖由 冰風蓋天 於 2019-5-16 12:47 發表
都唔會嘅!美國自身都有稀土,只不過美國佬自私,想用晒其他國家稀土,到時只有美國稀土,價格會漲好高,又會好似芯片咁控制D公司自主權。再加上開發稀土污染環境,美國佬就係想有得用而又唔會對自身環境破壞。若禁止稀土出口,自私美國嘛逼住自己開發。 ...
其實中國既係最大嘅稀土出口國,但同時係最大嘅稀土入口國
點解?因為稀土其實有好多款,中國自己本身有嘅稀土期實都唔全面,要依賴入口。

不過美國本身嘅稀土仲缺,歐美等好多國家因爲自己嘅環保條例另開發有困難/成本過高。
所以大多依賴中國南美非洲入口。

名不正,言不順。家陣美國就係算錯呢步棋,
國際間普片認為美國發起嘅貿易戰係單邊主意,
似黑社會靠惡襟你檔收保護費式嘅欺壓。

中國等得起,冇美國咁猴禽,暫時亦唔需要用呢招住。

可以嘅話,唔係事必要都唔會出呢招,但唔代表有必要唔可以出。
關鍵係國際間認唔認同中方用稀土制裁尾國嘅手法。

引用:
原帖由 stone612 於 2019-5-16 21:14 發表

外加
1) 逐步減美債
2) 減少用美元結算
3) 重點減購美貨
4) 逐減美電影在華播放(這個最難)
4) 逐減美電影在華播放 --> 美國電影在華播放+200%精神損失稅。

引用:
原帖由 KZRTO 於 2019-5-16 23:32 發表
當尾狗用到國家安全老屈華維的時候,尾狗已經100%完敗!!

Huawei 5G LIES!
https://youtu.be/IfxfdHJ3k9Y
謝謝CHing提供短片,
簡而明確!

引用:
原帖由 香江人 於 2019-5-17 09:03 發表
禁運稀土會讓美國仆街,吹水吹大咗。

一招可以絕殺美國,大陸一早做咗。幾年前,大陸禁稀土出口。美國玩完未?
幾年前,大陸禁稀土出口,美國驚死,所以聯同其它國家向WTO申訴,結果中國訴敗。
所以出"禁運稀土"呢招要小心,
先要在國際圓桌下摸清楚酒杯底,睇吓國際間嘅態度。
然後要先立一個類似"保護國家資源法"或立法提昇"開發國家資源嘅環保水平"
抬高個價(用嚟搞環保同compensate國家開發資源嘅代價)
再學美國對負伊朗/北韓咁搵個借口抹黑啲敵對勢力,
例如話間諜對國家有潛在危險,一捉到(你理得佢係真定假)就話嗰個國家危害中國,
然後先玩"稀土封鎖",唔做呢啲"危害中國"國家嘅稀土生意,
仲要立境外法,邊個同佢做稀土生意就凍結佢嘅資產,拉佢嘅人,引渡晒去大陸審。
只要唔好玩大,又唔好太過份,徘徊喺ok同唔ok之間,另敵對國家無從適應。

你要稀土做大發展就同你玩"稀土封鎖",
你俾貴錢買人地嘅,或開廠開礦自己生產之後,我又放生拖低個價益盟友等你賣唔出。

中國要玩嘢唔係唔得,
係值唔值得為啖氣學美國佬玩呢啲陰蟄嘅啫。

引用:
原帖由 香江人 於 2019-5-17 18:05 發表

所謂稀土封鎖,其實即係俄羅斯的天然氣政策。越親俄天然氣價錢越低。呢套手法已被俄羅斯玩熟晒。美國破解方法,運去其他國家的天然氣俾受影響國家。美國出口到有關國家,天然氣會比較貴,同時亦係阻止俄羅斯天然氣無限提價。

例如俄羅斯天然氣係500美元一單位,美國係800美元。俄羅斯天然氣賣到800美元就賣唔出。俄羅斯莫財,十分缺錢,被逼要800美元以下賣天然氣。

相同道理,大陸過去賣咁平係薄利多銷, ...
西歐國家稀土嘅生產條件荷刻, 大陸有心玩嘢嘅話, 其他國家會血本無歸.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]