註冊 登入

[國際新聞評論] 美祭緊急命令打壓 華為反嗆一句話 - 國際

引用:
原帖由 chenflie 於 16-5-2019 12:54 PM 發表

咁又唔會。世界上稀土存量本來大約70%係中國。
因為之前幾十年,中國對稀土使用提純 加工有難度。所以就大量以私人企業出口。

所以今日中國稀土只占40%左右世界存量啦。
咁另外占大頭個第二係?
美國啊。
占世界存量23%左右。

不過佢地雖然有。但唔齊。
稀土係幾十種不同稀有元素組成。

全部有曬 得中國咯。
所以關鍵個幾種元素。
中國一限制。

美國趴街唔會, 趴一半啦 ...
美國要開采稀土都唔易,一來人工成本高,二來開采稀土會污染周遭地區。環保團體一定反對,對有民主既美國開采稀土絕不是一件容易事

精選樓盤
引用:
原帖由 starr 於 2019-5-16 11:58 AM 發表

太不對稱吧
美國禁華為對中國影響好細
中國禁運稀土,美國整個科技產業直線仆街
如果禁稀土可以令美國爬街習主席和一班常委總理怎會唔知?你超黨領頭要你教黨中央做嘢?你要自我檢討,黨未走不能走,要明白了解「跟黨走」含意。

引用:
原帖由 kitwo 於 2019-5-16 11:59 AM 發表

老美好清楚自己嘅法官系偏向老美,而唔似香港d發棺咁手指拗出唔拗入,只為自己個人喜好而判。
喜好?
都要食飯的
獨市生意

這年頭 無論是做菜的還是做愛的 放心的肉是越來越少了
無論是嬰兒喝的還是成人摸的 放心的奶是越來越少了
無論是家禽下的還是男人挂的 放心的蛋是越來越少了
無論是飼養的還是應召的 放心的雞是越來越少了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 彭斯 於 2019-5-16 12:57 PM 發表

中國維權律師都可以吊銷牌照嗱,唔通你話中國無法治。
中國維權律師唔一定係律師牌

有d so call中國維權律師只係律師行打雜之類

但支聯會就一直叫佢地做"律師"

總之反政府就係中國維權律師

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hfceddie 於 2019-5-16 01:19 PM 發表

未有耐夠中共衰,起碼冇拉埋個律師去坐監。
知法犯法應該死刑喇
便宜佢喇

這年頭 無論是做菜的還是做愛的 放心的肉是越來越少了
無論是嬰兒喝的還是成人摸的 放心的奶是越來越少了
無論是家禽下的還是男人挂的 放心的蛋是越來越少了
無論是飼養的還是應召的 放心的雞是越來越少了

回覆 引用 TOP

華為有咩需要同美國買?

回覆 引用 TOP

唔夠人競爭,
就用國家安全呢啲那咋招數,
簡直就係國際笑柄!
全世界都睇到,去美國投資
隨時俾老美揾個藉口....
試問,如此失去國際營商誠信,
老美如何翻身?
美國能力下降到呢個不顧一切嘅地步,
可想而知,
其内傷岌岌可危😴

思想狹隘,就算活在天空也有如井底之蛙

眼光寬大,那怕居於井底縂有日飛躍天空
引用:
原帖由 公司邊緣的天才 於 2019-5-16 01:15 PM 發表

微信去到歐洲都大把人用, 唔好咁井底至得㗎 。
華為你唔好咁井㡳至得㗎 你有14億人口 怕咩美國禁你

引用:
原帖由 chenflie 於 2019-5-16 12:54 PM 發表

咁又唔會。世界上稀土存量本來大約70%係中國。
因為之前幾十年,中國對稀土使用提純 加工有難度。所以就大量以私人企業出口。

所以今日中國稀土只占40%左右世界存量啦。
咁另外占大頭個第二係?
美國啊。
占世界存量23%左右。

不過佢地雖然有。但唔齊。
稀土係幾十種不同稀有元素組成。

全部有曬 得中國咯。
所以關鍵個幾種元素。
中國一限制。

美國趴街唔會, 趴一半啦 ...
呢個資訊已經過時..........幾十年前因為開發技術問題.........
中國係佔全世界好大比重........但宜家技術進步.......
原本開發唔到同未發現的加加埋埋..........中國只佔30-40%........
所以你以為中國稀土俾人堀曬..........
維基有提到......唔好再俾人笑喇

回覆 引用 TOP

不如宣布埋戒嚴拉??

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 山上的天才 於 2019-5-16 01:29 PM 發表

唔夠人競爭,
簡直就係國際笑柄!
老美如何翻身?
可想而知,
其内傷岌岌可危😴 ...
中共阻攔外國公司手段多如牛毛,好明顯都係唔夠人競爭!

自住樓: 1996 年 CCL 68; 收租樓: 2015年 CCL 142;最新 CCL 183.19;自低位 169.95 回升 13.24 (7.79%)

引用:
原帖由 59804774 於 2019-5-16 12:42 發表

你無用大陸水,大陸菜?
他飲美国水,吃美国豆。

陳芳華 Rita
全方位施壓開始了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 山上的天才 於 2019-5-16 01:29 PM 發表

唔夠人競爭,
簡直就係國際笑柄!
老美如何翻身?
可想而知,
其内傷岌岌可危😴 ...
老美只在乎實際利益,

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 赤共 於 2019-5-16 12:17 PM 發表

華為留番俾獨裁鬼國中共大陸人自己用啦人吔係唔用你,吹咩
窮鬼大6佬先用華為!!祇几千蚊一部,
有錢大6佬為面子,一定用美帝埃瘋,近萬架!!
吾信??你留意東鐵來往大6之中國人,睇下佢地用華為多或埃瘋多!!

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。