• 瀏覽: 46,564
  • 回覆: 390
  • 追帖: 3
+6
引用:
原帖由 赤共 於 2019-5-16 12:37 PM 發表
正常人都唔會用華為,個國家邪惡獨裁,監控人民,同恐怖分子國家做生意,盜取別人技術,禁止人民自由瀏覽互聯網,但又無恥地使用Android,美國真係正義,做得好 ...
今天開始,唔用蘋果用華為。

連環計.....仲以為睇緊三國演義

引用:
原帖由 hahawin@ 於 2019-5-16 03:16 PM 發表
限制都冇用啦, 佢都唔賣貨, 要稀土做乜. 不過老尾D工人唔知轉乜工好, 電子嘢冇, 大豆冇.....
冇須明令限制,中央只須一個眼神就okay,正如一帶一路,一個關心,立刻跟隊前進!

華為有撚用?實情係開戰作準備。😆😆😆😆😆😆

引用:
原帖由 家中清涼的盡頭 於 2019-5-16 03:24 PM 發表
大陸冇andriod真係上唔到網,仲咩唔自行開發系統?
冇系統,還是市場被佔?當市場不再被佔,情況會點? 當年 google 退出中國市場是例子!近20年了,誰在笑?用腦!
另一例子, google吓 為何中國有會有北斗??北斗現在情況如何?用腦!

一班自以為是中華人民共和國重係清朝時代,八國聯軍搶掠中國人嘅文化及土地等等物資,今日嘅中國並唔係當年容易欺負嘅清朝,我國係世界大國,你地老美專洗未來錢,已經去到體無完膚地步,如果老美向我國乞求幫忙,我相信我國會幫忙你地震興經濟囉,依家靠搶係無可能嘅事黎

反嗆沒用,沒有芯片沒有銀行體系,等著收皮啦

引用:
原帖由 kingking99 於 2019-5-16 12:51 PM 發表
傻侵慌亂了,說的廢話已經沒人聽了,要逆民意出行政命令強禁華為
美國先捉華為太子女,現在冇實際理據下又十分緊急地公開打壓華為,果然係自由民主第一大國嘅風範!

對於貿易戰,中方不願打,但也不怕打,必要時不得不打。談,大門敞開;打,奉陪到底。「人民」是中共打贏貿易戰的「最大底氣」,要打一場「真正的人民戰爭」

引用:
原帖由 赤共 於 2019-5-16 12:37 PM 發表
正常人都唔會用華為,個國家邪惡獨裁,監控人民,同恐怖分子國家做生意,盜取別人技術,禁止人民自由瀏覽互聯網,但又無恥地使用Android,美國真係正義,做得好 ...
你做乜用中文字回覆,用英文啦,點解入中國境內嘅網站,食中國境內嘅食物,呼吸中國境內嘅空氣,你咁唔正常你家人知道嗎,你父母知道你在中國境內做一個咁唔正常嘅人嗎,快快到老美嘅地方建設自由自在嘅人生啦,係喎,無文化無學歷無金錢又點去老美地方,只能在中國人嘅地方做一個老美版乞丐,為老美係討論區死撐

引用:
原帖由 老狗 於 2019-5-16 03:31 PM 發表
一班自以為是中華人民共和國重係清朝時代,八國聯軍搶掠中國人嘅文化及土地等等物資,今日嘅中國並唔係當年容易欺負嘅清朝,我國係世界大國,你地老美專洗未來錢,已經去到體無完膚地步,如果老美向我國乞求幫忙,我相信我國會幫忙你地震興經濟囉,依家靠搶係無可能嘅事黎 ...
尾爸不是用加強硏發/創新去追趕,反用閉關方式,不知會不會5年後,第三世界在中國協助下用5G時,佢仍用4G 又或假5G?咁就好笑!!

引用:
原帖由 59804774 於 2019-5-16 11:56 AM 發表
限制稀土
國內有人這樣點出問題:
那個真的是沒辦法,
1.WTO入世條件之一就是中國必須足量供應稀土;
2.氦氣礦主要在美國,如果沒有這東西很多科研項目得歇菜,還有一些我國缺少的稀有金屬也得靠重稀土來換;
3.自從儀表部撤銷以後中國傳感器人才斷代導致我們國家的傳感器質量差出天際,西方願意賣傳感器給我們的重要條件之一就是供應重稀土給他們

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]