• 瀏覽: 46,459
  • 回覆: 390
  • 追帖: 3
+6
美國霸道到出晒面,其他國家應該要支持中國,因爲世界要取得平行,不能一個獨大!

引用:
原帖由 赤共 於 2019-5-16 12:37 PM 發表
正常人都唔會用華為,個國家邪惡獨裁,監控人民,同恐怖分子國家做生意,盜取別人技術,禁止人民自由瀏覽互聯網,但又無恥地使用Android,美國真係正義,做得好 ...
你的說話好:狂莽自大,得罪好多人,希望你收回:紅色字句的說話

日日緊急令,弱雞國?

美國真正目的要打擊中國經濟。

係事實,如果禁用 made in china, 只會消費者受害,因為沒有了價廉物美的選擇

引用:
原帖由 chenflie 於 2019-5-16 12:54 PM 發表

咁又唔會。世界上稀土存量本來大約70%係中國。
因為之前幾十年,中國對稀土使用提純 加工有難度。所以就大量以私人企業出口。

所以今日中國稀土只占40%左右世界存量啦。
咁另外占大頭個第二係?
美國啊。
占世界存量23%左右。

不過佢地雖然有。但唔齊。
稀土係幾十種不同稀有元素組成。

全部有曬 得中國咯。
所以關鍵個幾種元素

中國一限制。

美國趴街唔會, 趴一半啦 ...
你講左  好多網友 唔知的事情

勁喎,連律師都唔俾你用,即係唔使旨意同到佢打官司啦,因為明知真打起官司上嚟政府會輸,呢招都好絕吓

引用:
原帖由 彭斯 於 2019-5-16 12:48 PM 發表
服左你,美國本身無稀土咩,祇喺想用晒人地果D先,中國唔出口,澳洲又冇貨,咪用自己果D。
美國當然有,藏量仲唔少添
不過開採唔係話做就做到
以美國人既速度最少都要3年後
仆街係無可避免既

3年之後乜野光景?
好可能現在尖端芯片中國自己製造
美國到時恢復生產
價格也鬥不過中國製造
呵呵

引用:
原帖由 chun4321 於 2019-5-16 12:24 PM 發表

所以全世界都吾信中共既所謂法律   法官應該跟法例去判   而中共要跟黨判
係香港嘅法官跟黃判

引用:
原帖由 hanE 於 2019-5-16 01:05 PM 發表

醜態畢現!
一國之君竟然用傾國之力抹黑,挑撥,甚至使橫手綁架,為的只不個係一間企業?
醜啊!醜啊!醜啊!白皮豬赤條條示衆國際!
癲佬trump佢已經係痴到無得救...而仲相信佢..撐佢果啲人...就更加係無藥可救...簡直就係失心瘋到極點....!

華為最霸氣的反嗆應該是: 我司永久退出美國市場, 永不再向美國購買零部件, 並立即召回全部由我司資助的留美研究生, 問你哋班窮老美怕未! 中移動亦應仿效如斯愛國的舉措.

引用:
原帖由 一眼關七 於 2019-5-16 12:23 PM 發表

而家除左老美,澳洲(?),日本,仲有邊個唔用?
師兄日本都用啊

引用:
原帖由 pippen3333 於 2019-5-16 12:34 PM 發表
美國如此大力度打擊中國,說明了現屆中國政府很強大。
如果呢一計都逼唔到中國就範,仲有咩計策呢?
老屈中國擁有大殺傷力武器?
呢個系事實

氫氣蛋

夠曬大規模

引用:
原帖由 彭斯 於 2019-5-16 12:48 PM 發表

服左你,美國本身無稀土咩,祇喺想用晒人地果D先,中國唔出口,澳洲又冇貨,咪用自己果D。
你知唔知點解美國唔開發呀?

因為同中國買仲平過開發呀

而且商家佬最驚既就係開發到一半,突然侵侵又同習總FD返,又出口返稀土,到時即係白蝕開發費

就等如而家班廠佬唔敢貿然搬廠,就係驚侵侵又轉軑即係白搞,所以佢地搬廠大前題係要求侵侵保證永遠都立25%關稅先肯搬

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]