• 瀏覽: 9,731
  • 回覆: 121
+3
中國手持1萬多億美元美債,佔20多萬億不到5%,咁都叫核彈級?小兒科多啲。

大能鑊大陸冇外匯了

引用:
原帖由 寶寶記貳 於 2019-5-16 09:44 PM 發表

咁點解要買大陸?
大陸平 同埋開礦 提煉都好污染 不如買 留低污染比大陸

港樓爆,只是時間的問題

引用:
原帖由 中午忽然神 於 2019-5-16 09:46 PM 發表

股神的確做唔到!

但債王係咁做,而且玩埋槓桿!
原來你頭腦咁簡單,從字面理解股神。
股神唔係凈係投資股票。

引用:
原帖由 冷漠的香港人 於 2019-5-16 11:36 AM 發表
中國揸住萬幾億美債,高沽低買有乜出奇,又或者沽長買短都可以,呢個垃圾所謂學者,事實係財演,連買債賣債,點解要買賣,點樣買賣都唔識,就學人大放厥辭。 ...
睇下新聞出處就知咩料

毒果班垃圾好好笑
賣美債人仔點解一定會升?
轉去美磅,歐羅,日元唔得咩
套現買黃金同石油或者買公司/資產唔得咩??
下下想嚇9班傻仔中國做乜都有動亂
Dllm

又係學者小學定中學

香港學者有幾多料係人都知啦,攞出嚟獻世咩!

引用:
原帖由 後天芳香的留言 於 2019-5-16 10:33 PM 發表

蕭若元個撚樣扮經濟學家,佢老母自己讀歷史嘅,真係頂佢唔撚順
佢點止扮經濟,仲扮埋軍事,政治,哲學學家添,我開頭無知仲以為佢好識野。睇返佢以前12年時話樓市會爆,好多年前又批評中國官員唔識經濟,又話人民幣會大幅貶值。真係著晒燈,都唔明依家仲有咁多人信佢?

引用:
原帖由 香江人 於 2019-5-17 06:58 AM 發表

原來你頭腦咁簡單,從字面理解股神。
股神唔係凈係投資股票。
高賣低買

投資就係咁簡單!

想多了就賺得多?

邊個唔知高賣低買會賺錢。買股票發達咪好容易?
買賣時機好難控制,賺錢唔易。

引用:
原帖由 破曉微涼 於 2019-5-16 11:30 AM 發表
中國提高入口的美國商品關稅稅率,以報復美國增關稅行動,內地學者金燦榮更揚言,中國有「三張王牌」可反制美國,打勝貿易戰。其中拋售美國債券更被視為具有核彈級威力的反勝武器,加上人民幣面對貶值壓力,拋售美債可同時捍衛人民幣滙率。不過,香港經濟學者關焯照指,假如中國真的拋售美債,人民幣轉強只會令中國出口更慘...

https://static.appledaily.hk/images/e-paper/v ...
香港咁多美奴有咩所謂,老美QE美奴都受左次罪,唔差在今次。

內地學者金燦榮,乜水磚家?去美元化,去美債是最重要關鍵方向。滷味不斷印刷垃圾草稿紙,換中國血汗產品,本就不公平交易,去美債讓滷味人民工作換物才是正路。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]