• 瀏覽: 9,774
  • 回覆: 121
+3
又是毒果搵(港學姐)來吹水

引用:
原帖由 廿一比一 於 2019-5-16 07:16 PM 發表

稀土不是中國獨有㗎
但現時全球9成係由中國供應,其它國家要開挖要時間,環境評估,法例等,最少要幾年。 應該無乜國家受得起。 另外像美國咁,有稀土都唔會出口,咁無稀土的國家一樣死,連鎖效應下就係攬住一齊死

岸九學者,拋美債買黃金丶日元丶S-400... 得吾得先?

論持久戰
用60月,平均每月拋 150億救市,僅花九千億。150億=特朗普救美農的力度 

引用:
原帖由 tko_investor 於 2019-5-16 07:32 PM 發表

但現時全球9成係由中國供應,其它國家要開挖要時間,環境評估,法例等,最少要幾年。 應該無乜國家受得起。 另外像美國咁,有稀土都唔會出口,咁無稀土的國家一樣死,連鎖效應下就係攬住一齊死 ...
只要一視同仁,全部減少 20% 出口,攬炒。

咁美國及其外圍一定好高興啦!
你估如果美國可以造人民幣會唔造嗎? 
美國可以造日元,咪造到日本經濟幾十年來都死下死下咯。

97 時都係咁造香港貨幣,只是最後大敗而退啫!

香港啲學者識條毛咩

香港好多濕9學者,19才子,引用佢地好爆趣。

引用:
原帖由 tko_investor 於 2019-5-16 07:32 PM 發表

但現時全球9成係由中國供應,其它國家要開挖要時間,環境評估,法例等,最少要幾年。 應該無乜國家受得起。 另外像美國咁,有稀土都唔會出口,咁無稀土的國家一樣死,連鎖效應下就係攬住一齊死 ...
你唔好當敵人儍嘅先得㗎,人地唔會有貯備㗎咩。當一樣嘢有必要性,冇咗會死,就會開掘㗎啦。

引用:
原帖由 tko_investor 於 2019-5-16 05:16 PM 發表

駛乜煩, 立即將希土定為戰略物資, 嚴禁出口, 只限友好國家. 即時全球一鑊熟, 重新洗牌.
你有內幕消息?今日爆升啦!

引用:
原帖由 6674 於 2019-5-16 08:04 PM 發表

只要一視同仁,全部減少 20% 出口,攬炒。
美國玩野
當然只針對美國

樓上有幾位專家撹吾清持有美國國債丶機構債券丶外幣與黃金儲備。

中國截至四月,外匯儲備總額折合有三萬一千億美元。

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2019-5-16 08:21 PM 發表

美國玩野
當然只針對美國
技術上很難分辨。例如 Tesla 經日本 Panasonic 造電池。
政治上不正確。通減為了環保和國家資源。

引用:
原帖由 香江人 於 2019-5-16 05:50 PM 發表

美國政府就係高沽,大陸政府肯定低賣。
未到期債券只能低價出售。想高沽,買家點咁笨7,要向大陸買高價貨,唔直接向美國政府買原始定價債券。
未必如果yeild rate is2.7%當yield rate從2.7%下降至2.4%如果你在2.7%水平購買。在2.4%出售,有錢賺

不同年期美國國債不同轉換

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]