• 瀏覽: 43,429
  • 回覆: 8
  • 追帖: 3
+6
引用:
原帖由 直線國國王 於 2019-5-16 04:20 PM 發表

法治是告訴民眾甚麼你是不能做的,是替人的行為規範設下限。先秦儒家的禮治是告訴民眾甚麼你是應該做的,是冀盼人的行為水準向上提升。

可能有部分人在號稱法治社會的香港活久了,認為自己的行為沒有低於法律的下限,便可理直氣壯了。這些人既然對自己的要求只在道德下限,我們還能要求甚麼?唯上智與下愚不可移也! ...
係近呢十幾廿年泛民灌輸市民的……我犯咩法?邊條法例話唔得?……九十年代以前,我哋係講道德,禮貌,理性

引用:
原帖由 鼠貓 於 2019-5-16 05:32 PM 發表
讓座都要講咁多道理,真係
道理,道德,品行,法律,不同的解釋,但有相關。
睇翻呢度留言,都幾失望。
讓座,係修養,家教,禮貌,什至係道德,唔係法律,和排隊上車一樣……真心我不覺得開口那人有問題!

引用:
原帖由 110879 於 2019-5-16 07:14 PM 發表

講到自己咁高尚 ,點解唔攞200蚊出嚟請個老人家搭的士
咁我又唔會,但我一定會讓座……雖然我都快係長者,因為呢個係我父母對我家教,也是我對我子女的家教。當然,我會尊重個啲無家教的人,我亦明白呢啲唔讓座的人無得幾年坐

引用:
原帖由 110879 於 2019-5-16 07:23 PM 發表

你都識講,如你有位坐先讓坐,但片中假道德的人係叫人讓坐,佢識叫人讓坐,點解開俾錢請人搭的士呢
同無家教無修養的人,無討論空間……88

引用:
原帖由 Pink-puncher 於 2019-5-16 07:20 PM 發表

應該話
我亦明白呢啲唔讓座的人, 應該無乜機會老

引用:
原帖由 金馬 於 2019-5-16 07:47 PM 發表

同意,依家d人係咩思想呀,基本禮貌,尊重,敬老扶幼,一d品德都無,唔係話做道德L,呢d係好基本做人應該要做

唔好講什麼老奉要讓,法例有咩規定,犯法架等等垃圾說話 唔讓都算數,唔洗小九人嘛,呢樣唔係最心寒,最心寒係睇到d留言,竟然有好多人支持以上行為 ...

引用:
原帖由 公主公主 於 2019-5-16 10:28 PM 發表
所現在坐交通工具, 見到得返關愛座一定唔會坐...  如有緣搭港鐵, 有幾多位都唔會坐, 不如一開始搵個好企既位置企足全程就好了
同意呀,我都係咁……返工坐足八個鐘,上下班寧願企

引用:
原帖由 wingaman 於 2019-5-16 10:31 PM 發表
成班都onL79,自己唔敬老無同理心無同情心無公民意識都算九數,係嘅都匿埋一二邊暗啞底啦。

而家風氣竟然仲要面皮幾尺厚大大聲小狗人,話自己係高尚城邦L,後生高學歷,到要讓座就變老弱病殘低B白痴。

一句講哂垃L圾 ...

引用:
原帖由 nichemarket 於 2019-5-16 10:33 PM 發表

但好多時好多老人家有關愛座吾坐 照坐普通位 變左佢坐一個位 人地兩個都冇得坐
咁人地可能認爲一陣又有另一個老人或孕婦上車呢?如果佢有空位唔坐去坐關愛座,咁真係有其他有需要的上車又點算呢?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]