註冊 登入

[本港新聞評論] 【批鬥座】乘客公審青年男女唔讓座 網民反問:一定要讓?

咁L鍾意坐,打的囉,老奉要讓咩

熱賣及精選
個多事乘客應該扮凳俾老人家坐,以示不滿

香港 1997 ~ 2007(特區十年史)

香港核心價值︰
炒賣、輸打贏要、憎人富貴厭人貧、事事諉過於人、自私、雙重標準

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 上子 於 2019-5-16 02:48 PM 發表

其實放工很累的時候坐落位,突然出現個老伯楝響前面,有時真係吾係好想讓,真係心諗人地返工放工已經好累,你老人家就好心你吾好響呢個時間搭地鐵同人爭位啦,你有2蚊搭車優惠好心你響非繁忙時間搭啦!你響繁忙時間同人迫地鐵企響度,攪到人地讓比你又吾係,吾讓比你又吾係,累己累人! ...
唔讓咪唔讓,驚條鐵咩,由佢係你面前慢慢企囉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mib04 於 2019-5-16 10:33 AM 發表

這個網友被那男女用粗口拒絕後,點解唔要求其他乘客讓座
男女賤到冇朋友

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 上子 於 2019-5-16 02:48 PM 發表

其實放工很累的時候坐落位,突然出現個老伯楝響前面,有時真係吾係好想讓,真係心諗人地返工放工已經好累,你老人家就好心你吾好響呢個時間搭地鐵同人爭位啦,你有2蚊搭車優惠好心你響非繁忙時間搭啦!你響繁忙時間同人迫地鐵企響度,攪到人地讓比你又吾係,吾讓比你又吾係,累己累人! ...
讓不讓坐是那人的自由,條友做咩咁多事?🤔

我哋的新一代最叻~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 直線國國王 於 2019-5-16 04:20 PM 發表

法治是告訴民眾甚麼你是不能做的,是替人的行為規範設下限。先秦儒家的禮治是告訴民眾甚麼你是應該做的,是冀盼人的行為水準向上提升。

可能有部分人在號稱法治社會的香港活久了,認為自己的行為沒有低於法律的下限,便可理直氣壯了。這些人既然對自己的要求只在道德下限,我們還能要求甚麼?唯上智與下愚不可移也! ...
係近呢十幾廿年泛民灌輸市民的……我犯咩法?邊條法例話唔得?……九十年代以前,我哋係講道德,禮貌,理性

引用:
原帖由 鼠貓 於 2019-5-16 05:32 PM 發表

讓座都要講咁多道理,真係
道理,道德,品行,法律,不同的解釋,但有相關。
睇翻呢度留言,都幾失望。
讓座,係修養,家教,禮貌,什至係道德,唔係法律,和排隊上車一樣……真心我不覺得開口那人有問題!

讓唔讓喺睇吓有無同理心姐,大部份怪獸教出來嘅港孩點會有喎

你可以唔讓座, 不過若果人地係好聲好氣問你,
點解要問候人全家?
事後咁多道理, 點解當時唔直接提出?

無腦死豬西先睇爛果日報
引用:
原帖由 montejo 於 2019-5-16 06:38 PM 發表

係近呢十幾廿年泛民灌輸市民的……我犯咩法?邊條法例話唔得?……九十年代以前,我哋係講道德,禮貌,理性
不能同意更多

無腦死豬西先睇爛果日報
我弄傷腳 都唔敢坐

回覆 引用 TOP

其實嗰個青年男女嗰日唔舒服

回覆 引用 TOP

有無叫人讓坐果條友張相起佢底

引用:
原帖由 曹木各 於 2019-5-16 10:25 AM 發表

?20190515205502

早前有一位西鐵乘客於 Facebook 群組「元朗吹水區」發帖,指坐西鐵時目睹一對青年男女 ...
人地可能有暗病或殘疾呢? 唔得架?係咪一定要同佢報告? 憑乜判斷別人應唔應讓座位?
條女講得岩咁樣真係痴九線

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。