• 瀏覽: 43,628
  • 回覆: 467
  • 追帖: 3
+6
引用:
原帖由 波濤笨拙的主席 於 2019-5-16 07:29 PM 發表
坐下車都要比人鬥-事主諗下當事人感受先啦!佢讓係情-唔讓係理,邊有得夾硬黎
人間需唔需要有情呢?情理呢兩個字都係情行先。唔讓可以心平氣和解釋原因,唔係燒人數部。要讓其實唔一定係關愛坐,有心應該乜坐位都可以讓。

其實多數人都會主動讓座既! 咩國籍都會讓! 但係有D人想幫老人家出聲都應該有禮貌D!同埋唔好網路公審!咁只會加深矛盾! 其實地鐵有責任教育市民有D人表面上好似無需要但事實上並唔係咁!大家多D睇諒就好!

你都會有老的1 日,
我會讓坐比老人家, 都希望人家會讓坐比我父母
亦希望我老時有1日有人讓番比我

時下有好多年青人都唔識禮讓,禮貌,只會自私自利。點解會變成甘?

引用:
原帖由 呢個濃濃的師兄 於 2019-5-16 07:17 PM 發表
地鐵四大麻煩友,死老鬼,港大媽,學生哥,西裝友,呢四類最撚閪
大背囊台式飲品起踭搶位廢青最黑人僧

引用:
原帖由 焦急的香腸 於 2019-5-16 07:05 PM 發表
有無叫人讓坐果條友張相起佢底
係樓主

引用:
原帖由 後天芳香的留言 於 2019-5-16 09:08 PM 發表
三年前夏天,我剛剛喺威爾斯親皇醫院做完心臟搭橋手術,七天後出院,當時70歲,因為截唔到的士,唯有坐地鐵返屋企,因為剛剛做完手術,傷口疼痛,所以沒有着衫,心口有個手術疤痕,都竟然冇人讓座,我只好坐喺地下,你話跨唔誇張,香港啲冚家剷後生仔正仆街 ...
應該叫屋企人接你出院啦! 做完開胸心臟bypass重可以坐地鐵,你都幾犀利喎! 佩服! 

引用:
原帖由 montejo 於 2019-5-16 06:43 PM 發表

睇翻呢度留言,都幾失望。
讓座,係修養,家教,禮貌,什至係道德,唔係法律,和排隊上車一樣……真心我不覺得開口那人有問題!
睇佢點開聲問啦,呢點好重要

引用:
原帖由 上子 於 2019-5-16 02:48 PM 發表
其實放工很累的時候坐落位,突然出現個老伯楝響前面,有時真係吾係好想讓,真係心諗人地返工放工已經好累,你老人家就好心你吾好響呢個時間搭地鐵同人爭位啦,你有2蚊搭車優惠好心你響非繁忙時間搭啦!你響繁忙時間同人迫地鐵企響度,攪到人地讓比你又吾係,吾讓比你又吾係,累己累人! ...
你呢的真系自私精,人地幾時出街都要就你

引用:
原帖由 後天芳香的留言 於 2019-5-16 09:08 PM 發表
三年前夏天,我剛剛喺威爾斯親皇醫院做完心臟搭橋手術,七天後出院,當時70歲,因為截唔到的士,唯有坐地鐵返屋企,因為剛剛做完手術,傷口疼痛,所以沒有着衫,心口有個手術疤痕,都竟然冇人讓座,我只好坐喺地下,你話跨唔誇張,香港啲冚家剷後生仔正仆街 ...
你段留言下便竟然有人俾咗隻朱。呢個真係死冚家產

引用:
原帖由 kitwo 於 2019-5-16 04:21 PM 發表
香港都無公民教育,系咁上下。
教協成班老師其身不正,點可能教出好學生。

引用:
原帖由 後天芳香的留言 於 2019-5-16 09:22 PM 發表
我從來唔撚鍾意求人讓坐,雖然我70幾歲人,坐骨神經嚴重疼痛,看似非常健康,但是不能站立,我都係坐喺車頭車尾或者車卡之間的地上,在香港是從來沒有人讓座,在大陸,泰國,星加坡,英國,俄羅斯,聖彼得堡,馬來西亞吉隆坡都有人譲坐,你話香港啲冚家剷後生仔去食撚屎啦 ...
70幾咁L後生就企啦

對。關愛位不一定要讓,可闆其他人讓。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]