• 瀏覽: 43,656
  • 回覆: 7
  • 追帖: 3
+6
係應該讓坐,但係都唔好逼人讓坐! 呢D係禮貌,要出於自願!

引用:
原帖由 金馬 於 2019-5-16 07:47 PM 發表

同意,依家d人係咩思想呀,基本禮貌,尊重,敬老扶幼,一d品德都無,唔係話做道德L,呢d係好基本做人應該要做

唔好講什麼老奉要讓,法例有咩規定,犯法架等等垃圾說話 唔讓都算數,唔洗小九人嘛,呢樣唔係最心寒,最心寒係睇到d留言,竟然有好多人支持以上行為 ...
好地地講讓坐又關政治事!好心就正常討論啦!

引用:
原帖由 金馬 於 2019-5-16 08:19 PM 發表

師兄,邊度有講到政治?完全唔關政治事
咁又關泛民乜事呀? 有無教養係自己既問題! 唔好賴其他野! 睇番自己之前個post先問我啦!

附件

0F37D8DF-C7C6-411E-A8BF-665A6692C83A.png(131.58 KB)

引用:
原帖由 金馬 於 2019-5-16 08:28 PM 發表

師兄,你有無睇錯,泛民個d唔係我post,我意思係引用個師兄回覆,應同以前既人係比較禮讓等等
寄然你唔講政治就小心用左個有政治立場既post黎引述回覆啦! 令我誤會左啦!

引用:
原帖由 金馬 於 2019-5-16 08:52 PM 發表

Sorry,其實係我都無留意引用回覆都頭個段,不過希望大家可以互相體諒,好小事,唔洗咁大怨氣
大家和平討論! Good ! 😊😊👍🏻

其實多數人都會主動讓座既! 咩國籍都會讓! 但係有D人想幫老人家出聲都應該有禮貌D!同埋唔好網路公審!咁只會加深矛盾! 其實地鐵有責任教育市民有D人表面上好似無需要但事實上並唔係咁!大家多D睇諒就好!

引用:
原帖由 後天芳香的留言 於 2019-5-16 09:08 PM 發表
三年前夏天,我剛剛喺威爾斯親皇醫院做完心臟搭橋手術,七天後出院,當時70歲,因為截唔到的士,唯有坐地鐵返屋企,因為剛剛做完手術,傷口疼痛,所以沒有着衫,心口有個手術疤痕,都竟然冇人讓座,我只好坐喺地下,你話跨唔誇張,香港啲冚家剷後生仔正仆街 ...
應該叫屋企人接你出院啦! 做完開胸心臟bypass重可以坐地鐵,你都幾犀利喎! 佩服! 

引用:
原帖由 down135 於 2019-5-16 11:55 PM 發表

有啲跨張,醫院有的士站邊會截唔到的士㗎,最多等耐些少啫。
如果唔系青山院友作文嘅話,佢自己搵唔到定唔知醫院有的士站?定系個人性格都好心急? ...
應該有超級英雄既身體!開胸手術訓牀起碼一個星期!之後要小心細菌感染!但已經可以出院,重可以去等關愛座!基本已經無咩可能!我聽都去聽過!佢真係犀利! 如果係真既話,D屋企人都真係完全唔理佢!咁大手術之後都係坐的士啦! 唔係傷口爆裂會死㗎! 😂

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]