[本港新聞評論] 【批鬥座】乘客公審青年男女唔讓座 網民反問:一定要讓?

現世可惜沒倫理教育。

完全沒敬老之心。

熱賣及精選
引用:
原帖由 110879 於 2019-5-16 07:23 PM 發表

你都識講,如你有位坐先讓坐,但片中假道德的人係叫人讓坐,佢識叫人讓坐,点解開俾錢請人搭的士呢
同無家教無修養的人,無討論空間……88

引用:
原帖由 Pink-puncher 於 2019-5-16 07:20 PM 發表

應該話
我亦明白呢啲唔讓座的人, 應該無乜機會老

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 montejo 於 2019-5-16 07:18 PM 發表

咁我又唔會,但我一定會讓座……雖然我都快係長者,因為呢個係我父母對我家教,也是我對我子女的家教。當然,我會尊重個啲無家教的人,我亦明白呢啲唔讓座的人無得幾年坐 ...
我就唔會尊重無家教的人,但會"理解到"佢地的想法!
我見到必定會讓。話做唔到個D點解唔去搭的士,一步到家呢!
想別人理解自己,自己可以為自己做到更好吧。

回覆 引用 TOP

係應該讓坐,但係都唔好逼人讓坐! 呢D係禮貌,要出於自願!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 直線國國王 於 2019-5-16 16:20 發表

法治是告訴民眾甚麼你是不能做的,是替人的行為規範設下限。先秦儒家的禮治是告訴民眾甚麼你是應該做的,是冀盼人的行為水準向上提升。

可能有部分人在號稱法治社會的香港活久了,認為自己的行為沒有低於法律的下限,便可理直氣壯了。這些人既然對自己的要求只在道德下限,我們還能要求甚麼?唯上智與下愚不可移也! ...
同意你看法!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 曹木各 於 2019-5-16 10:25 AM 發表

?20190515205502

早前有一位西鐵乘客於 Facebook 群組「元朗吹水區」發帖,指坐西鐵時目睹一對青年男女 ...
On9仔,讓坐係美德,有一天你老左相同情況你會點?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 montejo 於 2019-5-16 07:39 PM 發表

同無家教無修養的人,無討論空間……88
哈哈。又係D假道德的人,唔願請人搭的人, 自己瞓低 比老人家坐

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nikon3230 於 2019-5-16 07:38 PM 發表

現世可惜沒倫理教育。

完全沒敬老之心。
有都冇心聽。講政府壞話,講邊度收得最多錢等,你唔叫佢都死要聽呀。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 montejo 於 2019-5-16 06:38 PM 發表

係近呢十幾廿年泛民灌輸市民的……我犯咩法?邊條法例話唔得?……九十年代以前,我哋係講道德,禮貌,理性
同意,依家d人係咩思想呀,基本禮貌,尊重,敬老扶幼,一d品德都無,唔係話做道德L,呢d係好基本做人應該要做

唔好講什麼老奉要讓,法例有咩規定,犯法架等等垃圾說話 唔讓都算數,唔洗小九人嘛,呢樣唔係最心寒,最心寒係睇到d留言,竟然有好多人支持以上行為

事主好on9,係玩就用港鐵附例28 H啦,上網公審把L咩

回覆 引用 TOP

最弱智d人公審人地唔讓座 講真搭港鐵就有機會要企 人地唔係老奉讓比你

真係咁想坐就搭的士

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 出得黎行 於 2019-5-16 10:36 AM 發表

點解唔開多幾班車?迫到市民無位坐
圖中車廂已經好空,
其實也可以學某國際學校,習慣坐港鐵車廂地上。

https://www.youtube.com/watch?v=TJs87XxGmLU

https://www.youtube.com/watch?v=K037vyqP2tE

https://www.youtube.com/watch?v=51ZQQbqn-cg

https://www.youtube.com/watch?v=X4jFqlwoma4

😀🤣😅😍😆😂🤣🥰😍

個人簽名: [size=0.63]黃金工程
取消老人$2搭車,問題迎刃而解。

我口臭 =\= 我冇道理!

回覆 引用 TOP

人口老化,第時成車一半人以上係老人家

愛國就應該對國家施政坦言直鍊,鞭策政府向前。苛愚奉承只會令國家墮落滅亡。
貪污、獨裁、濫權是歷代中國國亡之禍根。要斬盡殺絕國家才會豐盛富強。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。