• 瀏覽: 43,613
  • 回覆: 467
  • 追帖: 3
+6
關愛座嘅話就話優先讓畀你啫 , 標準座位我有權唔讓, 我都有畀錢搭車㗎, 仲要正價沒有長者及合資格殘疾人士交通補貼……

地鐵四大麻煩友,死老鬼,港大媽,學生哥,西裝友,呢四類最撚閪

狗閪男女早日仆街死

放post 嘅人真係好無聊,唔讓座有好多可能,你冇得坐,要求人地讓座,要讓座就一早已讓咗啦!你開口令到人反感之餘,仲黑人僧,因為係度扮超人。

引用:
原帖由 110879 於 2019-5-16 07:14 PM 發表

講到自己咁高尚 ,點解唔攞200蚊出嚟請個老人家搭的士
咁我又唔會,但我一定會讓座……雖然我都快係長者,因為呢個係我父母對我家教,也是我對我子女的家教。當然,我會尊重個啲無家教的人,我亦明白呢啲唔讓座的人無得幾年坐

該名網民點解吾扮櫈仔比兩位長者坐?

全部轉企位

引用:
原帖由 montejo 於 2019-5-16 07:18 PM 發表

咁我又唔會,但我一定會讓座……雖然我都快係長者,因為呢個係我父母對我家教,也是我對我子女的家教。當然,我會尊重個啲無家教的人,我亦明白呢啲唔讓座的人無得幾年坐 ...
應該話
我亦明白呢啲唔讓座的人, 應該無乜機會老

引用:
原帖由 djimavic 於 2019-5-16 07:11 PM 發表

公民教育係點?可否詳細列明?好比大家作準則。
第一樣對自己祖國嘅認識以經 無啦。
其它果d尊老愛幼香港d細路識條鐵咩。

讓座係美德 唔代表應份

我想講好多老人家明明上車有關愛座有位吾去坐,坐左關愛座格離既位,搞到得返關愛座後生既吾敢坐,冇位個陣一d就識恃老賣老話人吾讓比佢地,有位簡個陣一d就同後生爭坐d吾係關愛座既位,比我都鬧啦,又吾係坐緊關愛座,老憑既咩?

引用:
原帖由 montejo 於 2019-5-16 07:18 PM 發表

咁我又唔會,但我一定會讓座……雖然我都快係長者,因為呢個係我父母對我家教,也是我對我子女的家教。當然,我會尊重個啲無家教的人,我亦明白呢啲唔讓座的人無得幾年坐 ...
你都識講,如你有位坐先讓坐,但片中假道德的人係叫人讓坐,佢識叫人讓坐,點解開俾錢請人搭的士呢

禮是告訴民眾甚麼你是應該做的,是冀盼人的行為水準向上提升。

香港都無公民教育,系咁上下。

引用:
原帖由 上子 於 2019-5-16 02:48 PM 發表
其實放工很累的時候坐落位,突然出現個老伯楝響前面,有時真係吾係好想讓,真係心諗人地返工放工已經好累,你老人家就好心你吾好響呢個時間搭地鐵同人爭位啦,你有2蚊搭車優惠好心你響非繁忙時間搭啦!你響繁忙時間同人迫地鐵企響度,攪到人地讓比你又吾係,吾讓比你又吾係,累己累人! ...
同我平時趕返工既諗法一樣😂😂趕返工時間衝緊去地鐵站總係有一大班老人家慢慢喺條街度行,霸哂成條路慢慢行,想zip去前面都zip唔到,我就會諗點解你地全日流流長唔可以遲d先出街散步,一定要返工時間出黎慢慢行😂😂😂😂

引用:
原帖由 estateman 於 2019-5-16 07:20 PM 發表
該名網民點解吾扮櫈仔比兩位長者坐?
佢應該即刻比錢請兩位長者搭的士

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]