• 瀏覽: 43,558
  • 回覆: 467
  • 追帖: 3
+6
唔讓座,冇犯法

引用:
原帖由 discuss_t 於 2019-5-16 07:18 PM 發表
放post 嘅人真係好無聊,唔讓座有好多可能,你冇得坐,要求人地讓座,要讓座就一早已讓咗啦!你開口令到人反感之餘,仲黑人僧,因為係度扮超人。
無錯,佢吾出聲叫人讓座,我諗㑹附近有人讓,佢甘樣出聲或者好有禮貌甘問,都會辣興對方,做咩係要問佢讓。

引用:
原帖由 神秘夫人 於 2019-5-17 01:33 PM 發表
唔讓座,冇犯法
公審都冇
各自各精彩

引用:
原帖由 VaIllant 於 2019-5-17 14:05 發表

無錯,佢吾出聲叫人讓座,我諗㑹附近有人讓,佢甘樣出聲或者好有禮貌甘問,都會辣興對方,做咩係要問佢讓。
師兄講得無錯,嗰條道德撚咁樣講,一來帶有挑機成份俾座位上的人,二來多事。正如有些師兄所講,嗰條道德撚夠薑嘅,就大叫整個車廂嘅坐在座位上的人讓座,而唔係睇人來叫讓座的。

引用:
原帖由 mm170240279 於 2019-5-16 06:48 PM 發表
你可以唔讓座, 不過若果人地係好聲好氣問你,
點解要問候人全家?
事後咁多道理, 點解當時唔直接提出?
讓座L咁鍾意坐,打的囉學咩人搭地鐵,公共交通座位係先到先得架啦

引用:
原帖由 mm170240279 於 2019-5-16 06:49 PM 發表

不能同意更多
禮貌係建基於雙方,若讓座L一來便擺出一副老奉要人讓佢的姿態,何以見得要比面佢

引用:
原帖由 wasana 於 2019-5-17 11:43 AM 發表

港鐵附例?
翻牆?

翻你老味啦,
大陸人後代扮香港人,
在港丁權族譜又無,
你呢次大陸人後代,
除左識扮高尚,
但洗唔甩自己係大陸人後代的事實架。
翻牆

自卑精
咩都推落自己祖先身上啦

...
有J又點呀
好高尚咩
個格一L樣咁衰
又咪一9樣
日日逼講鐵
同你十×打工
快D司法67啦

引用:
原帖由 wasana 於 2019-5-17 11:43 AM 發表

港鐵附例?
翻牆?

翻你老味啦,
大陸人後代扮香港人,
在港丁權族譜又無,
你呢次大陸人後代,
除左識扮高尚,
但洗唔甩自己係大陸人後代的事實架。
翻牆

自卑精
咩都推落自己祖先身上啦

...
咪好囉 學識上網搵
唔會人地講西鐵你就問巴士附例咁天真

自卑?你講你咋 見過西鐵未啊?識分地鐵、巴士未啊?
知道地鐵唔可以影相未啊?

你呢d大陸仔未必知 有丁都冇地起 得閒睇多d新聞
吹水冇用架

又一廢物左膠想借啲公審人但是自己攞黎七嘅實例; 先唔講讓係人情果啲基本道理, 有啲回應居然話"你可以唔讓我有我公審你","凡事唔好講到盡,第時你會老" 呢啲咪正宗白癡兼低b攞, 事主老未阿?等幾多年阿? 凡事唔好咁盡有報應又幾時阿?

引用:
原帖由 上子 於 2019-5-16 02:48 PM 發表
其實放工很累的時候坐落位,突然出現個老伯楝響前面,有時真係吾係好想讓,真係心諗人地返工放工已經好累,你老人家就好心你吾好響呢個時間搭地鐵同人爭位啦,你有2蚊搭車優惠好心你響非繁忙時間搭啦!你響繁忙時間同人迫地鐵企響度,攪到人地讓比你又吾係,吾讓比你又吾係,累己累人! ...
你屋企D老人家死晒未?死晒先夠説服力

引用:
原帖由 hkjcodds 於 2019-5-17 06:06 PM 發表

你屋企D老人家死晒未?死晒先夠説服力
人地老人家行得走得健健康康,邊會似得你屋企果啲病鬼日日要乞櫈坐?

引用:
原帖由 河原町 於 2019-5-17 04:20 PM 發表

讓座L咁鍾意坐,打的囉學咩人搭地鐵,公共交通座位係先到先得架啦
讓坐L只係夠膽蝦啲學生哥同埋本土年青人啫,見到拖喼人呀南亞人呀或者左青龍右白虎果啲,佢地啲讓坐L就好似食左補骨丸一樣精神爽利龍精虎猛唔洗要求坐架啦。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]