• 瀏覽: 43,437
  • 回覆: 467
  • 追帖: 3
+6
引用:
原帖由 出得黎行 於 2019-5-16 10:36 AM 發表
點解唔開多幾班車?迫到市民無位坐
咁想有位坐咪坐的士囉!

老人家也沒有說要坐,只係d閒人指手劃腳。

引用:
原帖由 montejo 於 2019-5-16 06:43 PM 發表

睇翻呢度留言,都幾失望。
讓座,係修養,家教,禮貌,什至係道德,唔係法律,和排隊上車一樣……真心我不覺得開口那人有問題!
您咁諗先讓人失望,直情失敗
人地後生就唔可以有暗病架? 識唔識咩叫疑點利益歸被告? 用下腦先9up 啦

就算好累自己都會讓
無計 呢個社會越來越多顏色佔畜
公德心係咁差架喇

引用:
原帖由 kitwo 於 2019-5-16 04:21 PM 發表
香港都無公民教育,系咁上下。
公民教育係點?可否詳細列明?好比大家作準則。

如果無關愛座,應該有人會讓座

引用:
原帖由 上子 於 2019-5-16 02:48 PM 發表
其實放工很累的時候坐落位,突然出現個老伯楝響前面,有時真係吾係好想讓,真係心諗人地返工放工已經好累,你老人家就好心你吾好響呢個時間搭地鐵同人爭位啦,你有2蚊搭車優惠好心你響非繁忙時間搭啦!你響繁忙時間同人迫地鐵企響度,攪到人地讓比你又吾係,吾讓比你又吾係,累己累人! ...
老人家唔該關愛下後生仔

引用:
原帖由 上子 於 16-5-2019 14:48 發表
其實放工很累的時候坐落位,突然出現個老伯楝響前面,有時真係吾係好想讓,真係心諗人地返工放工已經好累,你老人家就好心你吾好響呢個時間搭地鐵同人爭位啦,你有2蚊搭車優惠好心你響非繁忙時間搭啦!你響繁忙時間同人迫地鐵企響度,攪到人地讓比你又吾係,吾讓比你又吾係,累己累人! ...
返工12碼,企2個鐘裹才有半小時休息,放工後腳都痛,真係需要坐低休息養腳,辛苦又有誰知!?

引用:
原帖由 montejo 於 2019-5-16 06:43 PM 發表

睇翻呢度留言,都幾失望。
讓座,係修養,家教,禮貌,什至係道德,唔係法律,和排隊上車一樣……真心我不覺得開口那人有問題!
講到自己咁高尚 ,點解唔攞200蚊出嚟請個老人家搭的士

引用:
原帖由 佛口蛇心十一 於 2019-5-16 04:43 PM 發表
關愛座係被坐其他座嘅人推卸道德用噶~
well say

引用:
原帖由 預言家_諾查丹 於 2019-5-16 10:50 AM 發表
取消垃圾關愛座啦!咁撚麻煩
應該直接取消座位啦

引用:
原帖由 benchu100 於 2019-5-16 04:56 PM 發表
每一隔 其實都有關愛座 無位時 應該先要求坐關愛座嘅人讓位 如果坐關愛座嘅人都老弱傷殘 先再打其他位主意 唔係企近邊個就邊個讓 咁關愛座有咩作用 ...
道7德L要發揮別人不能既精神,等唔到

香港廢青大九晒。敬老讓坐思想離地。應鼓吹老人讓坐俾廢青

讓座即是睇唔起老野,其實違反左年齡歧視!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]