• 瀏覽: 43,636
  • 回覆: 467
  • 追帖: 3
+6
如果搭搭下車, 無啦啦有人同我講野/說教, 我都會覺得痴L線

引用:
原帖由 Ahlam 於 2019-5-17 01:31 AM 發表
我覺得唔讓坐就算啦,無需要粗口惡言相向。 
有爺生,冇乸教嘅粗人絕對應該講粗口。
如果對方係一位戴紳士帽又滿口粗言的人就應該同佢互屌,大家交流吓同對方母親發生性行為心得。

取消関愛座最好

引用:
原帖由 出得黎行 於 2019-5-16 11:58 PM 發表

陰公囉,原來你同樓主一樣理解能力咁差
柒到搵窿捐,仲問!

引用:
原帖由 bb38 於 2019-5-17 02:29 AM 發表

柒到搵窿捐,仲問!
原來係應聲蟲,有趣

引用:
原帖由 montejo 於 2019-5-16 06:43 PM 發表

睇翻呢度留言,都幾失望。
讓座,係修養,家教,禮貌,什至係道德,唔係法律,和排隊上車一樣……真心我不覺得開口那人有問題!
認同,香港新一代嘅品德修養係好差,難聽啲講係有爺生,無乸教

憎人富貴嫌人窮,可能見到人地有條女陪住,睇唔撚過眼。😂😂😂

引用:
原帖由 十大惡人 於 2019-5-16 11:39 PM 發表
為何一定要向那兩位青年,讓座與不讓座是自已問題,一列西鉄九百幾個座你可挑戰幾多個,我說多撚餘,多尻事。
如果兩個係講國語嗰大陸人,香港人反應又唔一樣了,一些人話大陸人冇教養咁香港人何嘗唔係呢?

引用:
原帖由 JosephLui 於 2019-5-17 05:54 AM 發表

如果兩個係講國語嗰大陸人,香港人反應又唔一樣了,一些人話大陸人冇教養咁香港人何嘗唔係呢?
認同,如果出現一句,該兩名帶有口音或是說普通話,直頭係死罪一條,一定要人頭落地才擺休。

引用:
原帖由 禁言先生 於 2019-5-16 22:50 發表

講到尾禮貌應行先,讓唔讓都好都應有禮,無論老人定後生,不過作為一個有修養的人都不應太計較,有禮應該大部分人會讓,無禮就大部分人都不會讓 ...
無錯,有時我上巴士,見到老人家企係站頭,我都會俾佢上先,一來等佢哋夠時間揾位坐,如果唔係跌一跌,又係全車人都企晒係度,而且,大夠數都回一句~唔該晒~

其實佢地唔讓,其他都可以讓,你睇其他有位坐都是年青人,但他們食花生。

廢青就緊㗎喇,當然有時同家教或者係問佢讓座時嘅態度有關嘅⋯⋯

秀茂坪安老院釀命案 89歲婦疑打死85歲女院友 - 雅虎香港

https://yns.page.link/2CBth

老人家一定要讓

係我嘅個人價值觀,認為年青男女應該讓座
就算唔讓都唔洗講粗口嘅

引用:
原帖由 613424 於 2019-5-17 03:05 AM 發表
憎人富貴嫌人窮,可能見到人地有條女陪住,睇唔撚過眼。😂😂😂
兩個搭公共交通公具,天水圍落車富貴極有限

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]